نمای ظاهری خانه های کزج با رنگ آمیزی ایوان ها و تیرهای چوبی، پله ها، درها و پنجره ها منظره ای را به وجود آورده که آرامشی عجیب به آدمی می بخشد.
به گزارش دیدشهر، «کزج» یا همان ماسوله اردبیل که در ۱۵ کیلومتری شمال غربی هشجین و در ساحل شرقی رودخانه قزل اوزن واقع است، به دلیل معرفی نشدن صحیح همچنان ناشناخته مانده است.
کزج ، جزو ۱۰ روستای دارای ارزش معماری سنتی
این روستا با بافت پلکانی و سنتی و معماری خاص و نوع مصالح به کار رفته در آن و قرار گرفتن در دامنه کوهپایه جز ۱۲روستای هدف گردشگری استان اردبیل و جز ۱۰ روستای دارای بافت با ارزش معماری سنتی کشور برای احیا و مرمت انتخاب شده است.
کزج در اصل از کلمه «کزه» به معنی چوب دستی (یا ال آغاجی) گرفته شده و در ارتفاع یک هزار و ۲۵۰ متری از سطح دریا با موقعیت کوهستانی و به فاصله ۱۷ کیلومتری از مرکز دهستان واقع شده و تا شهرستان خلخال ۴۸ کیلومتر فاصله دارد.
کشاورزی شغل اصلی مردم روستای کزج
این روستا یک هزار و ۴۳۵ نفر در قالب ۲۷۷ خانوار جمعیت دارد و ۶۵ درصد اهالی آن سنی و ۳۵ درصد بقیه را اهل شیعه تشکیل می دهند که بدون داشتن کوچکترین مشکلی در فضایی آرام و صمیمی با هم زندگی می کنند.
نجیبه منصوری، از اهالی روستا می گوید: با وجود باغ های انگور، توت، گیلاس و زردآلو در این روستا، بیشتر مردم آن کشاورز هستند و غیر از کشاورزی منبع درآمد دیگری ندارند.
در کزج ، پشت بام هر خانه حیاط خانه بالاتر است
تصویر روستای کزج از بلندی مانند صدها مکعب هم شکل در کنار هم، سکوت حاکم بر فضای روستا، نمای ظاهری خانه ها با رنگ آمیزی ایوان ها و تیرهای چوبی، پله ها، درها و پنجره ها منظره ای را به وجود آورده که آرامشی عجیب به آدمی می بخشد.
خانه های این روستا در شیب تند و از کاهگل ساخته شده و پشت بام هر خانه حیاط خانه بالاتر است و هر ساله با افزودن لایه های کاهگل حدود نیم سانتی متری ضخیم تر می شود.
این لایه های کاهگل از خاک رس منطقه است و در سالیان اخیر نمک نیز برای جلوگیری از نفوذ آب به لایه های زیرین و پیشگیری از چکه کردن سقف ها به کاهگل اضافه می شود.
سقف های کاهگلی حتی با رایج شدن مصالح ساختمانی جدید مانند قیر، ایزوگام، ایرانیت و سیمان هنوز هم در روستای کزج رایج بوده و زیبایی و طراوت خاص خود را همچنان حفظ کرده است.
کزج، روستای هدف گردشگری استان اردبیل
کزج، از روستاهای نمونه و روستای هدف گردشگری استان اردبیل است که باید با در نظر گرفتن بافت با ارزش روستا و با حفظ معماری قدیمی و به کارگیری کارشناسان و معماران مجرب احیا و مرمت شود.
انتخاب این روستا به عنوان روستای هدف گردشگری و احیای بافت معماری آن گام مهمی در معرفی و توسعه صنعت گردشگری و در نهایت درآمدزایی برای اهالی این روستا است و اگر این منطقه به عنوان روستای هدف گردشگری تعیین شده است،می تواند یک درآمدزایی بالایی برای اهالی داشته باشد.
ساناز لطیفی هیر