در حال حاضر در سرزمین کهن و پهناور ایران چندین قلعه به نام قیز قلعه سی یا قلعه دختر و نیز چندین روستا و چندین پل قدیمی با همین نام وجود دارد یکی از این قلعه ها درشهرستان بیله سوار قرار دارد.
معرفی قیز قلعه سی بیله سوار
به گزارش دیدشهر، در حال حاضر در سرزمین کهن و پهناور ایران چندین قلعه به نام قیز قلعه سی یا قلعه دختر و نیز چندین روستا و چندین پل قدیمی با همین نام وجود دارد اما از منظر گردشگری، شاید «قیز قلعه سی بیله سوار» از زیباترین این قلعه ها باشد.
قیز قلعه سی (قلعه دختر) بیله سوار از مهمترین آثار تاریخی و گردشگری این شهرستان می باشد که ثبت تاریخی این اثر در سال ۶۲۹ میلادی است.
قیز قلعه سی کجاست؟
این قلعه در کنار رودخانه برزند در شهرستان مرزی بیلهسوار واقع شده است و یکی دیگر از نکات جالب توجه در خصوص این قلعه گردشگری و تاریخی شهرستان این بوده که این اثر تاریخی در سال ۱۳۴۵ به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.
قیز قلعه سی در سمت چپ جاده گرمی – بیله سوار مغان در روستایی به همین نام بر روی ارتفاعات منطقه ساخته شده است.
بر اساس بررسی های انجام شده و سفال های بدست آمده ساخت این قلعه، قدمت آنرا به دوران اشکانی و ساسانی و اوایل اسلام تا سده های پنجم هجری منسوب می دانند.
نقشه این قلعه مستطیلی شکل بوده و در آن برج و باروی نسبتا بزرگی با استفاده از ملات های آهکی و ساروج ساخته شده است که گذر زمان و عوامل طبیعی و انسانی موجب تخریب بخشی از آثار این قلعه شده است.
دلیل نامگذاری اسم دختر روی قلعه
افسانهای در باب قیز قلعه سی یا قلعه دختر وجود دارد که بنابر آن، گویند: دختری بر این قلعه فرمانروایی داشته که با در دست داشتن طلسمی آن را ناگشودنی ساخته بود.
اما پژوهش های تاریخی ثابت کرده که نام گذاری کلمه قیز یا «دختر» روی این قلعه ها مسلما علت ویژهای داشته است.
شاید یکی از علل آن در فرهنگ ایرانی مظهر دست نخوردگی وبکر بودن آنها باشد و استفاده از نام قیز یا دختر در قلعه ها، اشارهای ضمنی به غیر قابل تسخیر بودن آن قلعهها توسط دشمنان مهاجم و در واقع بکر بودن آنان است، همچنین اصولآ هر جای بلند و مرتفع نیز به نام دختر معروف شده است.
بنا بر تحقیقات بانو بویس و آقای باستانی پاریزی، قلعه ها و پل هایی که کلمه دختر را در اسم خود جای داده اند ؛ مثل پل دختر، چهل دختر ؛قیز قلعه و….با مجمع خدایان زرتشی ارتباط مستقیم دارد.