سوها روستایی خوش آب و هوا با دریاچه ای در میان دل خود، با خانه هایی کاهگلی و قدیمی زیبا توانسته عنوان بوم گردی منطقه نمین را به خود اختصاص دهد که رفتن به این روستای خوش آب و هوا حتی در مدتی کوتاه می تواند در روحیات ادمی تاثیر بگذارد.
به گزارش دیدشهر(didshahr.ir)، اینجا در میان کوه و دشت و جنگل رویای یک روز گرم تابستانی را در خنک ترین مکان می توان به همراه رمه ها و گله های گاو شاخدار سپری کرد.
درختان با آب و هوای معتدل و مرطوب خزری سازگاری پیدا کرده اند که روزگاری دراز در اکوسیستمی بی نظیر زیست بوم گیاهی و جانوری با ویژگیهای خاص خود را شکل داده است.
انواع گونه ها ی زیستی و جانوری سوها
از انواع جانوران منطقه خرس و گراز و گرگ و سایر زیست جانوری به همراهی جنگلی ” زیست گیاهی ” که در دره های نواحی کوهستانی تالش شرقی و غربی در هم تنیده است.
آن هنگام که شه و مه محلی و باران ریزه با تداوم نشست ابرهای ساکن در پایین دست دامنه به سمت و سوی تالش غربی و دامنه هایش کشیده می شود.
زندگی گیاهی و جانوری و انسانی توام با نوعی نگرش به تامین معیشت از خاک و آب و هوا انسان های ساکن در ویلکیج را قرنهای متمادی به خاک و سرزمین وابسته و دلبسته کرده است.
بوی نم خاک و رطوبت و شه در میان درختان جنگلی ارواح سرگردان در میان زمین و آسمان را چونان ابرهای شناور بر روی دریاچه رویایی به رقص و پایکوبی فرا می خواند.
زندگی در سوها نمین جریان دارد
چون صدای نرم جریان ملایم جویباری که از چشمه ای در دل زمین و خاک نرم و چسبنده می جوشد و جاری می شود زندگی در ویلکیج جریان می یابد.
هر صبحگاه که ساکنان ساکن در دشت ویلکیج به جانب کوه و دشت با رمه های خود روان می شوند بوی نان محلی نیز در فضا می پیچد.
تنوری که با هیزم گرم می شود و نانی که به زحمت و دسترنج کشاورزان فراهم می شود.
هر چند اینک چندی است روستاهای ویلکیج نان را نیز به نرخ روز می خورند و گندم قوت لایموت خود را می فروشند و به نان ماشینی بسنده کرده اند .
زنان روستایی دیگر چون سابق رنج تهیه نان محلی را بر خود هموار نمی کنند و خود را آسوده کرده اند.
دیگر بار اگر بخت روستائیان بیدار شود شاید بتوان امیدوار بود که زنان روستایی به پخت انواع نان محلی همراه با تنوع و طعم و فرم رغبت نشان دهند و با این روش به درآمد پایدار خود از راه گردشگری بیفزایند و روستاهای ویلکیج نیز رونق بگیرند.
سوها نمین روستایی با سبک و سیاق خانه های شیروانی در استان اردبیل
بعد از گذر از جاده روستایی به سمت نیارق، به روستای سوها در نمین استان اردبیل مسیری کوتاه طی می شود تا به روستای سوها می رسید.
دریاچه سوها استان اردبیل در فاصله چهار کیلومتری شمال شرقی روستای سوها در ۳۵ کیلومتری شرق اردبیل و در مسیر جاده ترانزیتی استان های اردبیل و گیلان قرار دارد، روستای سوها از روستاهای بخش ویلکیج نمین در استان اردبیل می باشد.
روستایی با سبک و سیاق خانه های تالش در گیلان با سقف شیروانی و ایوان بزرگ که مسقف شده است چرا که رطوبت و نم هوا که از سمت و سوی گیلان از دره ای دالان مانند در سد سوها به سوی روستا پیشروی می کند.
دراین باره بیشتر بخوانید:
دریاچه سوها، شگفتی طبیعت نمین
دریاچه سوها و مسیر زیبایش تا آبشار لاتون
دریاچه سوها که محلیها به آن سوآ هم میگویند در نتیجه آبی به وجود آمده که پشت سد سوآ جمع شده، در واقع آبگیر کوچکی است که در پشت سدی در روستایی به همین نام ایجاد شده است.
امکانات محدود سوها نمین برای پذیرایی از مسافران
اما در سوها نیازمندی های گردشگران و کالاها و محصولات جهت عرضه به آنها نادیده گرفته شده و توجهی به آن نشده است.
در مسیر روستای سوها در مرکز آن گلخانه ی نسبتا مجهزی در حال فعالیت است که به کار خشک کردن نوعی گیاه زرد رنگ فعالیت دارند که در برابر پرسش کنجکاوان زیاد توضیح نمی دهند.
سوهای نمین محلی دنج برای بوم گردی در استان اردبیل
اوایل مرداد ماه است هوا در روستای سوها آفتابی و گرم است روستایی که در بطن خود نیاز چندانی به برنامه های گردشگری نمی بیند و رغبت نشان نداده است.
در حالی که روزانه بویژه در تابستان هزاران گردشگر از اردبیل راهی سد سوها می شود سکونتگاه سوها تنها به یک ایستگاه ورود و خروج جهت دریافت ورودیه ۵ هزار تومانی بسنده کرده است.
این مبلغ که اگرچه ظاهرا پول قابل توجهی نیست ولیکن عایدات آن و هزینه کرد آن نامشخص است و در کل مسیر هیچ برنامه ریزی در خصوص گردشگری و اهداف توریستی قابل مشاهده نیست.
از ایستگاه ورودی تا خود سد سوها مسیر و جاده خاکی است و مامور ایستگاه اظهار می دارد که منابع طبیعی مانع آسفالت جاده است.
سوها نمین و خطرات جاده ی خاکی آن
جاده ی باریکه ای که خاکی است و زیر سازی نشده است و در عین حال گاها با وجود دره های عمیق و شیب تند رانندگی و عبور و مرور را با خطرات پیش بینی نشده ای مواجه می سازد.
گاها جاده باریکه خاکی تا تنگ دره جنگلی پیشروی کرده است، راننده ناآشنا باید در گذر از این گذرگاه باریک جنگلی بطور کامل جانب احتیاط را نگه دارد بویژه در فصل بارندگی و احتمال لغزنده بودن جاده لقای بازدید از سد سوها را به عطای آن ببخشد.
بعد از حدود ۲۰ دقیقه طی مسیر یک لحظه سد سوها در سراشیبی پیچ جاده نمایان می شود گوشه ای از آب سد مواج تا نزدیکی ساحل پیشروی کرده است.
هرچند در اواسط تابستان تا حدود قابل توجهی عقب نشینی کرده است ساحل سد سوها در امتداد و همسو با نگاه چشمان حیرت انگیز تماشاگران سبز و زنده است.
طراوت مراتعی که مورد استفاده و بهره برداری قالیش های تالش در استان گیلان است که چادر عشایری در ارتفاع نزدیک سد در تنگ دره ای که به سمت مشه سویی نیز می رسد گاودارانی که در گیلان به گالش ها معروف هستند و بیشتر به پرورش گاو شهرت دارند.