شهر اردبیل از دیرباز با آثار کهن و تاریخی و مناظر و جلوههای طبیعی بسیار میزبان خوبی برای مسافران و گردشگران از سرتاسرجهان بوده است.
به گزارش دیدشهر، وجود پلهای قدیمی با معماری بدیع که شاهکار مهندسی در صدها سال پیش است امروز قدمت کهن شهر اردبیل را نمایش میدهد.
خلاقیت و ذکاوت معماران و هنرمندان اردبیلی و تلفیق آن با تجربه به تولید شاهکارهای مهندسی و معماری دربناهای خصوصی و عمومی ازجمله پلهای اردبیل انجامیده است که در این میان جدا از ذوق زیبایی شناختی معماران تدبیر آنها در ترکیب قطعات کوچک و مصالح طبیعی چون خاک و سنگ برای ساختن قطعات و حجمهای بزرگ شگفتانگیز بوده که بهترین و زیباترین پلهای قدیمی حاصل این خلاقیت است.
با بررسی پلهای تاریخی میتوان نتیجه گرفت که عوامل گوناگونی در شکلگیری و چگونگی ساخت آن نقش دارند گاهی پلها علاوه بر عملکردشان در تسهیل عبور و مرور مردم به نوعی تندیس زیبا و به یادماندنی برای شهر تبدیل میشوند.
به واسطهی گذر رودخانهی بزرگ و زیبای بالقلو یا «بالخلی چای» از میان شهر اردبیل پلهای بزرگ و تاریخی متعددی در نقاط مختلف شهر بر روی این رودخانه ایجاد شده است.
پل ۷ چشمه (یدی گوز)
پل ۷ چشمه یا به زبان ترکی «یدّی گوز» در ابتدای خیابان ساحلی و میدان یحیوی اردبیل قرار دارد. این پل زیبا دارای هفت چشمه با پایههای سنگی و طاقهای ضربی جناقی آجری بوده و حالت تقارن و بزرگی دهانه وسطی، باعث زاویه دار بودن عرشه پل شده است.
ملات بهکار رفته در ساختمان پل هفت چشمه، گچ و آهک میباشد که زیبایی خاصی را به این پل بخشیده است.
این پل یادگاری زیبا و گرانبها از دوره صفویه است که از سال ۱۳۷۴ هجری شمسی نسبت به عملیات مرمت آن اقدام شده و هم اکنون گذرگاه مردمان شهر است.
پل ابراهیم آباد
پل ابراهیم آباد در ابتدای کوچه ابراهیم آباد ساخته شده و هنگامی که در مورد تاریخش جستوجو میکنیم متوجه میشویم که این پل تاریخی نیز از جمله پلهایی است که پیترودولاواله در سفرنامه خود به آن اشاره کرده است.
این پل زیبا دارای ۴ چشمه بوده که خوشبختانه دو دهنه آن در سالهای اخیر مورد بازسازی قرار گرفته است.
پل یعقوبیه
در ادامه حرکت در کنار رودخانه به پل تاریخی یعقوبیه میرسیم. پلی که از اوج اقتدار صفویه برجای مانده است.
این پل دارای ۵ چشمه با طاق و نمای آجری و موج شکنهای سنگی بوده و حالت تقارن دارد. دهانه وسطی پل بزرگتر از دهانههای جانبی است و همین امر باعث زاویهدار بودن عرشه پل شده است.
پل سیدآباد
در آخر این گشت و گذار کوتاه در کنار رودخانه «بالخلی چای» به آخرین پل این مجموعه یعنی «پل سید آباد» میرسیم.
پل سیدآباد که در ابتدای کوچه سید آباد قرار دارد پلی سه چشمه و اجرا شده با سنگهای تراش یافته و ملات آهکی در ازاره و آجر ۲۰×۲۰ و ملات گچی در طاقها است.
دهانه وسطی پل بزرگتر از دهانههای جانبی بوده که بهصورت متقارن در دو طرف این دهانه قرار گرفتهاند بزرگتر بودن دهانه وسطی پل باعث زاویهدار بودن عرشه پل شده است.