حمام سنگی گیوی قدیمی ترین حمام جهان است و دارای شگفت انگیزترین خاصیت هایی است که این حمام را از سایر بناها متمایز می کند.
به گزارش دیدشهر، این حمام قدیمی که اهالی به آن «داش حامام» می گویند در دامنه ی کوه و به صورت غاری است که از یک فضای مستطیل شکل به ابعاد تقریبی ۴۱۰ متر تشکیل شده است که در دل صخره ی طبیعی کنده شده است.
حمام گیوی به شکل غار است
این حمام از لحاظ شکل ظاهری به گونه ای است که به شکل غار بوده و در دامنه کوه قرار دارد و از یک فضای مستطیل شکل به ابعاد تقریبی ۴۱۰ متر تشکیل شده است.
تمام فضای این حمام پوشیده از سنگ طبیعی است که از شکافتن و تراشیدن صخره سنگی پدید آمده است.
تنها سمت جنوبی حمام که در ورودی هم در آن قرار دارد، دیوار سنگ چین است تا غار سنگی را از محوطه بیرون جدا کند.
در فضای درونی این حمام طبیعی، سازه های مصنوعی دیده نمی شود و به جز درب فلزی ورودی حمام، تمامی فضا اعم از حوضچه ها و آبریزها از از سنگ های طبیعی تراشیده شده تشکیل یافته است.
مسلم است که برای درست کردن این حمام مردانی نیرومند و قوی هیکل با ابزارهای دستی همچون پتک و تیشه های فولادی بر سنگ های سخت کوبیده باشند تا این اتاق سنگی در جوار چشمه های جوشیده از دامنه کوه احداث کنند.
حمام سنگی داراری سه چشمه گرم و سرد است
محلی که حمام در آن ایجاد شده در اصل یک چشمه بوده که با گسترش محدوده ی چشمه و ایجاد سکو و یک حوضچه مرکزی با کنده کاری در بستر سنگی تبدیل به فضایی جهت استحمام شده است.
حمام سنگی دارای آب گرم و آب سرد است که دمای گرم ترین آب آن به بیشتر از ۳۰ درجه سانتی گراد نمی رسد.
آب این حمام از سه نقطه تامین می شود که درجه حرارت های هر کدام با دیگری فرق می کند.
چشمه ضلع شمال شرقی حمام، گرمتر از دو چشمه دیگر است و دمای آن حدود ۲۰ درجه سانتیگراد است. عجیب تر آنکه این چشمه آب ولرم ، درست در نیم متری چشمه آب سرد قرار دارد.
در دو گوشه ی شمال شرقی و شمال غربی حمام حوضچه های کوچکی با ابعاد حدود نیم در نیـم متر ایجاد شده که آب تراوش شده از دل دیواره ی سنگی ابتدا در این حوضچه ها جمع شده و سپس وارد حوض مرکزی می شود.
در عین حال داخل حمام شبیه تالار باران استخرهای امروزی است. چون قطرات آب به صورت پراکنده از بخش های مختلف سقف طبیعی به داخل نفوذ و چکه می کنند.
استحمام در حمام گیوی رایگان است
استحمام در این حمام رایگان بوده و متولی خاصی ندارد که به دلیل خاصیت جالب آن بسیاری از مسافران این حمام را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب می کنند.
حمام سنگی گیوی درمانی و شفابخش است
اهالی معتقدند که آبگرم این حمام تاثیرات مثبتی در بدن انسان ها داشته و دارای مزیت های بسیاری است.
چنانچه برای استحمام در این حمام نیاز به هیچ مواد شوینده ای نیست چرا که آب این حمام پوست را به قدری نرم و لطیف می کند که هیچ فرآورده بهداشتی و شوینده ای قادر به انجام این کار نیست از این لحاظ این حمام در جهان منحصربفرد است.
به اعتقاد اهالی آب این حمام قابلیت شرب نیز دارد و گفته می شود برای سنگ کلیه نیز مفید است و برخی مردم منطقه از آب این حمام به عنوان آب آشامیدنی استفاده می کنند و معتقدند که این آب طعم خاصی دارد.
سابقه حمام سنگی گیوی به دوران صفوی می گردد
در رابطه با تاریخ احداث این حمام اطلاع دقیقی در دست نیست. آنچه مسلم است اینکه این حمام ابتدا چشمه ای بوده که آب آن بیشتر مصرف شرب داشته است.
به احتمال زیاد این حمام پس از دوره ی صفوی در محل فعلی و در دل صخره ی طبیعی کنده شده است.
در این باره بخوانید:
حمام سنگی گیوی؛ یادگار دوران اورارتویی
در ۵۰ سال اخیر تغییراتی در بخش های ورودی حمام ایجاد شده به خصوص در هنگام احداث راه کیوی – خلخال در اثر ریزش کوه قسمت های ورودی حمام تخریب شده که تـوسط اهالی محل بـا مرمت بخش های فرو ریخته با استفاده از مصالح سیمان و سنگ و با ایجاد طاق سنگی و با نصب درب فلزی به شکل امروزی درآمده است.
این حمام از لحاظ جغرافیائی نیز در یکی از زیباترین مناطق منطقه قرار دارد که سبب شده علاوه بر جاذبه تاریخی از لحاظ گردشگری نیز قابلیت های قابل توجهی را دارا شود.
چگونه به حمام سنگی گیوی برویم؟
حمام سنگی شهر گیوی از جمله بناهای تاریخی این شهر است که ویژگی های طبیعی منحصربفرد آن نظر گردشگران را به خود جلب می کند.
«داش حامام» که در جوار رودخانه «گیوی چایی» قرار دارد.
برای دیدن حمام سنگی باید از کنار طبیعت زیبای باغات منطقه عبور کنیم که نزد اهالی به باغ های دربند مشهورند.
این حمام در دامنه کوهی مشرف به شهر و در دل غاری فرو رفته در زمین واقع شده است و علاوه بر استفاده شهروندان به عنوان جاذبه ی گردشگری شهرستان کوثر محسوب می شود.