https://didshahr.ir/20909

لباس‌های محلی نخستین و یکی از بارزترین وجوه تمایز قومیت‌های مختلف ایران است که در اولین نگاه و برخورد جلوه‌گر می‌شود.

عشایر

به گزارش دیدشهر، اقوام مختلف ایرانی هر کدام با آداب و رسوم، زبان، لهجه و لباس‌های سنتی خاص خود در گوشه و کنار این سرزمین زندگی می‌کنند.

این لباس‌ها معمولاً برگرفته از آداب و رسوم هر منطقه، سلیقه مردم آن‌جا، حرفه یا شغل رایج‌شان و با توجه به منابع موجود آن‌جاست. کشور ما به دلیل قدمت بالا و گذشته‌ای مملو از فرهنگی غنی، از جمله کشورهایی است که در هر نقطه آن، قومیت و فرهنگ منحصر به فردی را می‌توان دید.

کمتر کشوری را می‌توان یافت که تجمع انواع مختلفی از اقوام را در عین وحدت ملی داشته باشد و کمتر مللی هم در حفظ لباس‌های سنتی خود در مقابل مدرنیته دوام آورده‌اند. در گوشه و کنار ایران زیبا، هنوز اقوامی هستند که لباس سنتی خود را حفظ و به تن کرده و همچنان به زیبایی و قدمت آن می‌بالند.
در پرونده امروز می‌خواهیم با ویژگی‌های اصیل‌ترین لباس‌ آذری آشنا شویم.

عشایر

ترمه و ابریشم بر تن آذری‌ها

طی سال‌های اخیر استفاده از لباس‌های محلی در زندگی روزمره شهرنشینان آذری که در مناطق آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، همدان زندگی می کنند، کم رنگ‌تر شده ولی همچنان در مراسم‌ و آیین‌های مختلف، رنگ و بوی خود را حفظ کرده است و بر تن هموطنان‌مان در این خطه از کشور خودنمایی می‌کند. به خصوص روستاییان و عشایر همچنان با همان لباس‌های اجدادی خود که نشانه‌ای از شجاعت و دلاوری است، در محل زندگی و مراسم ظاهر می‌شوند. آذری‌ها در گذشته سه سبک لباس محلی شهری، روستایی و عشایری می‌پوشیدند. لباس محلی آذری برای زنان و مردان سه بخش سرپوش، تن‌پوش و پاپوش دارد.

زنان چه می‌پوشند؟ در پوشاک زنان آذری سرپوش، چارقد، پیشانی‌بند، پیراهن و روپوش دیده می‌شود. به طور کلی لباس‌های محلی آذری‌ها، زمینه روشن دارد و در آن‌ها طرح گل دیده می‌شود و از جنس ترمه و ابریشم است. پیراهن زنان، بلند با یقه گرد و چین‌دار است و چارقد یا روسری آن‌ها اندازه بزرگی دارد. به پیراهن یقه گرد کوینک، به دامن بلند، تومان و به کتی که با مخمل یا ترمه دوخته می‌شود، یل می‌گویند. جلیقه و شلیته هم جزو بخش زنانه لباس محلی آذری‌ ها به‌حساب می‌آید.

مردان چه می‌پوشند؟ به لباس محلی مردان دوزملی آرغالیخ می‌گفته‌اند. لباس مردانه شامل شلواری‌ است که از بالا گشاد و در ساق پا تنگ می‌شود.

نیم‌تنه آن‌ها از کمر به پایین، شبیه دامن می‌شود اما آن‌چه در این نوع پوشش تنوع زیادی دارد، کلاه مردان است که مدل‌ و سبک‌های متفاوتی دارد و افراد بر اساس کارایی و سلیقه، از بین‌شان چندین گزینه برای انتخاب دارند.

نویسنده : نسیم سهیلی | روزنامه‌نگار

عشایر


گردشگری استان اردبیل | عشایر استان اردبیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتشار مجدد مطالب تنها با ذکر نام منبع "دید شهر" مجاز میباشد.