کیست مویی که به عنوان سینوس پیلونیدال نیز شناخته میشود، یک سوراخ یا تونل کوچک در زیر پوست است.
طبق آنچه که در مقالهای مرتبط آمده است دلیل این بیماری نفوذ عمیق مو در پوست و ایجاد عفونت در آن ناحیه است. این اتفاق در شکاف بالای باسن رخ میدهد. کیست پیلونیدال معمولاً حاوی مو، چرک و مواد زائد است. این کیست میتواند باعث عفونت و ایجاد درد شدید شود. این کیست در صورت عفونی شدن میتواند ترشحات چرک یا خون داشته باشد و نیز بوی بدی بدهد.
سینوس پیلونیدال وضعیتی است که بیشتر در مردان اتفاق میافتد و در بزرگسالان جوان نیز شایعتر است. این عارضه در افرادی که زیاد مینشینند، مانند رانندگان تاکسی، شایع تر است.
چه چیزی باعث ایجاد کیست پیلونیدال میشود؟
علت دقیق تشکیل کیست پیلونیدال کاملاً مشخص نیست و احتمالاً چند عامل در ایجاد آن نقش دارند. کیستهای پیلونیدال معمولاً زمانی ایجاد میشوند که موهای رشد کرده در شکاف باسن، پیچ خورده و به زیر پوست میروند. ورود مو به زیر پوست باعث پاسخ ایمنی در بدن شده و منجر به تشکیل کیست میشود. این حالت بیشتر در افرادی رخ میدهد که موهایی زبر و ضخیم دارند.
برخی از عواملی که میتوانند در تشکیل موهای زیر پوستی دخیل باشند عبارتند از نشستن یا ورزش برای مدت طولانی. پوشیدن لباسهای تنگ؛ چاقی؛ و هر چیزی که ممکن است باعث افزایش اصطکاک، تعریق و گرما در ناحیه باسن شود. در این شرایط ممکن است فولیکول مو با باکتریها، سلولهای مرده پوست و مو مسدود شود و منجر به تشکیل کیست شود.
مردان جوان بیشتر در معرض خطر ابتلا به کیست پیلونیدال هستند. این اتفاق معمولا در سن بلوغ، به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش رشد موها، رخ میدهد؛ اما ممکن است فرد تا ۴۰ سالگی هم به این عارضه دچار شود. کیست پیلونیدال نیز ممکن است مادرزادی باشد و از بدو تولد وجود داشته باشد. سایر عواملی که خطر ایجاد کیست پیلونیدال را افزایش میدهند عبارتند از سبک زندگی غیر فعال، سابقه داشتن کیست اپیلونیدال در خود فرد یا خانواده او. اگر کیست پیلونیدال به دلیل عدم درمان عفونی شود، ممکن است باعث ایجاد آبسههای دردناک درد زیر پوست شود. اگر کیست اپیلونیدال مزمن شده و درمان نشود، بیشتر در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست به نام کارسینوم، قرار میگیرد.
علائم کیست مویی
شکلگیری کیست پیلونیدال، چند نشانه رایج دارد. با توجه به محل این نوع کیست، ممکن است فرد تا زمانی که کیست بزرگ میشود، متوجه آن نشود. با بزرگ شدن کیست، ممکن است علائم زیر را احساس کنید:
- حساسیت در پایین ستون فقرات و درست در بالای باسن، که با نشستن شدیدتر میشود.
- درد و فشار در ناحیه با مرور زمان بدتر میشود.
- ایجاد یک برآمدگی قرمز و متورم در بالای باسن که ممکن است دارای مو هم باشد.
- بیرون ریختن ترشحات چرکی یا خون آلود و بدبود از محل کیست.
اگر ضایعه ایجاد شده درمان نشده و عفونی شود، به سرعت به یک کیست (یک کیسه بسته پر از مایع) یا یک آبسه (بافت متورم و ملتهب که در آن چرک جمع میشود) تبدیل میشود.
علائم عفونت عبارتند از:
- درد هنگام نشستن یا ایستادن
- تورم کیست
- درد و قرمزی پوست
- ترشحات بدبوی چرکی یا خونآلود، از محل آبسه
- بیرون زدن مو از ضایعه
- ایجاد بیش از یک سوراخ در پوست
به ندرت ممکن است فرد تب با درجه پایین را تجربه کند.
کیستهای پیلونیدال چگونه درمان میشوند؟
درمانهای محتاطانه
اگر کیست در مراحل اولیه تشخیص داده شود، شما درد زیادی را تجربه نخواهید کرد، معمولا در این صورت پزشک آنتی بیوتیکهای وسیعالطیف را تجویز میکند. آنتیبیوتیکهای وسیعالطیف، آنتیبیوتیکهایی هستند که روی طیف وسیعی از باکتریها اثر میگذارند و آنها را از بین میبرند. باید بدانید که این کار، مجرای سینوسی ایجاد شده در پوست را از بین نمیبرد، و فقط عفونت را از بین برده و ناراحتیهای شما را التیام میبخشد. سپس پزشک وقت معاینه بعدی را برای شما تعیین میکند و از شما میخواهد که به طور مرتب موهای ناحیه را بتراشید و بهداشت را رعایت کنید.
لنسینگ یا تراشیدن لایهای
این روش علائم آبسه یا تجمع چرک در داخل مجرای ایجاد شده را کاهش میدهد. قبل از انجام این روش، پزشک از داروی بیحس کننده موضعی استفاده میکند. سپس با استفاده از چاقوی جراحی، آبسه را باز میکند. و هر گونه مو، چرک و خون موجود در آبسه را تخلیه میکند.
در آخر هم پزشک زخم را ضدعفونی کرده و پانسمان میکند. زخم معمولا در عرض چهار هفته بهبود مییابد و بسیاری از افراد نیازی به درمان بیشتری ندارند.
تزریق فنل
قبل از انجام این روش، پزشک از بیحسی موضعی استفاده میکند. سپس فنل، که یک ترکیب شیمیایی ضدعفونی کننده است را به آبسه تزریق میکند. ممکن است لازم باشد این روش چندین بار تکرار شود. در نهایت این درمان باعث سفت شدن و بسته شدن آبسه میشود.
پس از این روش درمان، احتمال عود کیست بالا است. بنابراین این روش کمتر متداول است. برخی از پزشکان روش جراحی را ترجیح میدهند.
جراحی
اگر کیست پیلونیدال شما عود کرده است یا اینکه بیش از یک مجرا در پوست شما ایجاد شده است، ممکن است برای درمان به جراحی نیاز داشته باشید. در این روش ابتدا از بیحسی موضعی استفاده میشود. سپس جراح کیست را باز کرده و آن را تخلیه میکند. در آخر هم جراح زخم را بخیه میزند. بعد از جراحی پزشک روش تعویض پانسمان را به شما آموزش میدهد، همچنین تراشیدن موهای ناحیه برای جلوگیری از رشد مو در داخل زخم، الزامی است.
کیست پیلونیدال چه عوارضی را به همراه دارد؟
کیست پیلونیدال ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد. این عوارض شامل زخم عفونی و عود کیست پیلونیدال حتی پس از جراحی میشود.
علائم عفونت زخم عبارتند از:
- درد شدید
- التهاب و تورم پوست
- تب ۳۸ درجه یا بالاتر
- ترشح خون و چرک از محل زخم
- بدبو شدن زخم
اگر زخم شما عفونت کرده سریعا به پزشک مراجعه کنید تا از عفونت خون شما جلوگیری شود. شما میتوانید با شستن ناحیه به طور مرتب با صابون ملایم، خشک و تمیز نگه داشتن ناحیه و اجتناب از نشستن طولانی مدت، از عود کیست پیلونیدال جلوگیری کنید.