میتوان گفت که لیپوساکشن یکی از محبوبترین روش های جراحی پلاستیک در جهان محسوب میشود.
روش لیپوساکشن با از بین بردن رسوبات چربی ناخواسته موجب بهبود ظاهر بدن میشود. به دست آوردن نتیجه مناسب در جراحی لیپوساکشن کاملا وابسته به تخصص و تجربه پزشک و همچنین نحوه مراقبت بیمار از بدن خود پس از عمل است. در این مقاله قصد داریم که نکات ضروری مراقبت های بعد از لیپوساکشن را تحت بررسی قرار دهیم.
لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن به عمل جراحی غیر تهاجمی گفته میشود که در آن چربی اضافی از بدن خارج شده و پس از آن لاغرتر به نظر خواهید رسید. رایج ترین و پرطرفدارترین انواع لیپوساکشن شامل اولتراسونیک، لیزر، تامسنت و لیپوماتیک میباشد.
همچنین جراحی لیپوساکشن برای بخشهایی از بدن که در آن چربیهای سرسخت انباشته شده است، نظیر شکم، ران، باسن، بازو، پهلو، چانه، گردن، مچ پا و کمر انجام میشود. البته لیپوساکشن عمل جراحی کاهش وزن نیست و تنها میتواند چربیهایی را که با ورزش و رژیم از بین نمی روند، کاهش دهد.
چگونه از لیپوساکشن بهترین نتیجه را بگیریم؟
شما میتوانید قبل و بعد از جراحی لیپوساکشن چند کار را انجام دهید تا بهترین نتیجه ممکن را به دست آورید و مهمتر از همه اینکه از خطرات لیپوساکشن در امان باشید. قبل از انجام لیپوساکشن، جراح پلاستیک حاذقی انتخاب کنید که عمل را به درستی انجام دهد. همچنین برای انجام این عمل شاخص توده بدنی شما باید متوسط باشد، غذای سالم مصرف کرده و قبل از عمل از کشیدن سیگار و نوشیدن خودداری کنید.
پس از لیپوساکشن، از دستورالعمل پزشک پیروی کنید، لباس مخصوص فشرده سازی بپوشید، درد خود را با مسکن تجویز شده کاهش دهید، از زخم خود مراقبت کنید تا از ایجاد اسکار شدید جلوگیری شود، بدنی سالم داشته باشید و از رژیم غذایی سالم و غنی از پروتئین و فیبر داشته باشید تا نتیجه عمل به بهترین شکل خود را نشان دهد.
فرآیند انجام لیپوساکشن
این عمل روشی سرپایی است، بدین معنی که شما میتوانید در همان روز به منزل بازگردید، با این وجود، در صورتی که مقدار قابل توجهی چربی برداشت شده باشد، ممکن است لازم باشد تا یک شب برای تحت نظر بودن در بیمارستان بمانید.
چه شب را در بیمارستان بگذرانید و چه به منزل بازگردید، در هر صورت به کسی نیاز خواهید داشت تا شما را به خانه برساند. پس از عمل شما درد خواهید داشت و همچنین اثر باقیمانده داروی بیهوشی یا مسکن را حس خواهید کرد به همین دلیل نمیتوانید رانندگی کنید.
سه روز اول
جراح به شما لباس مخصوص فشرده سازی یا باند کشی میدهد تا به دور ناحیه درمان شده بپیچید. در صورتی لباس مخصوص خود را به دقت بپوشید، به کاهش تورم کمک کرده و بدن شما را سریعتر به شکل جدید در می آورد.
علاوه بر آن ممکن است پزشک شما درن های کوچکی در محل جراحی قرار دهد تا از تجمع مایع در اطراف برش جلوگیری کند زیرا تجمع مایعات میتواند روند بهبود را کاهش دهد. در صورتی که ما نیز دارای این درنها هستید، جراح به شما نحوه مراقبت از آن را توضیح خواهد داد.
در چند روز اول بهبودی، احتمالا مقداری درد خواهید داشت. به همین دلیل پزشک به شما داروی ضد درد میدهد تا میزان ناراحتی شما را کاهش دهد، بنابراین طبق دستورالعمل داروی خود را مصرف کنید.
در این مدت نیز تلاش کنید تا فعالیتهای خود را کاهش دهید. لباس فشرده سازی احتمال دارد که حرکات شما را محدود کند و این قضیه برای بهبودی سریعتر شما مناسب است. بنابراین بهتر است که در چند روز اول برای کارهای خانه از کسی کمک بگیرید.
هفته ۱-۲
بعد از چند روز اول و استراحت کامل، احتمالاً طی یک یا دو هفته بعد از عمل، درد به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد یافت. بسیاری از افراد پس از دو هفته میتوانند به سر کار خود بازگردند، اما در صورتی که شغل سختی دارید که دارای کار فیزیکی زیاد است، ممکن است زمان بیشتری برای استراحت لازم داشته باشید.
در این مدت باید از لباس فشرده سازی استفاده کنید.
هفته ۳-۵
پس از گذشت یک ماه احتمالا بیماران دیگر دردی نخواهند داشت اما همچنان تورم باقی بماند، البته این قضیه کاملا طبیعی است. تورم ممکن است ماه ها باقی بماند و پس از مدتی فروکش کند. در این مرحله، احتمالاً خواهید توانست نتیجه عمل را مشاهده کنید. این نکته را بدانید که نتیجه عمل پس از، از بین رفتن تورم مشاهده خواهد شد پس از چهار هفته، بیشتر افراد میتوانند ورزش سبک را مجدد آغاز کنند، البته همچنان باید از هرگونه فعالیت سنگین یا شدید بپرهیزید.
هفته ۶ به بعد
شش هفته پس از عمل بیشتر کبودی و تورم بدن از بین خواهد رفت، البته در صورتی که دچار تورم طولانی مدت شده باشد ممکن است روند درمان کمی بیشتر طول بکشد. احتمالاً در این مرحله دیگر نیازی به لباس فشرده سازی نخواهید داشت و همچنین سطح فعالیت شما دیگر محدود نخواهد بود مگر اینکه طبق دستور پزشک باشد. در این مرحله، احتمالاً میتوانید نتیجه لیپوساکشن را ببینید.
نکات مراقبت بعد از لیپوساکشن
در ادامه به نکات توصیه شده توسط جراحان پلاستیک اشاره میشود:
- رژیم غذایی سالم و مغذی
- هیدراته بمانید.
- زخم های خود را تمیز و دور از نور مستقیم خورشید نگه دارید.
- ماساژ تخلیه لنفاوی را به منظور کاهش تورم و سروما انجام دهید.
- استراحت کافی داشته باشید اما از استراحت در رختخواب خودداری کنید زیرا احتمال تشکیل لخته خون را افزایش میدهد.
- به منظور کاهش تورم، هر چه سریعتر راه رفتن را شروع کنید.
- داروهای خود را به موقع مصرف کنید.
- از کسی بخواهید که در خرید و انجام کارهای خانه به شما کمک کند.
- لباس مخصوص فشرده سازی را به مدت ۳ ماه بپوشید
- از عوارض لیپوساکشن آگاه بوده و در صورت بروز مشکل با پزشک خود تماس بگیرید.
بعد از لیپوساکشن چه کارهایی نباید انجام داد؟
از انجام کارهای مضر نظیر سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و مصرف کافئین زیاد بپرهیزید و همچنین مصرف داروهای رقیق کننده خون، مکمل گیاهی، حمام کردن، آفتاب گرفتن و مصرف غذاهای ناسالم مانند گوشت های فرآوری شده و چربی های ترانس را پس از جراحی لیپوساکشن کاهش دهید:
- از مصرف فست فود و غذاهای ناسالم بپرهیزید.
- مصرف نمک و قند را کم کنید.
- تا جای امکان از انجام فعالیت شدید نظیر بلند کردن جسم سنگین، خم شدن، کشیدن، هل دادن، پریدن و بالا رفتن از پله ها بپرهیزید.
- نوبت پزشکی خود را از دست ندهید، زیرا بدن شما نیاز به معاینه مکرر دارد.
- پس از جراحی لیپوساکشن، پزشک شما دستورالعمل های مفیدی در مورد مراقبت از بدن به منظور بهبود سریعتر و دستیابی به نتایج مطلوب ارائه میدهد. برخی از نکات مهم از نحوه مراقبت در بخش زیر آورده شده است.
چگونه از شر جای زخم بعد از لیپوساکشن خلاص شویم؟
در لیپوساکشن، پزشک برش کوچکی را در ناحیه تحت درمان ایجاد میکند تا بتواند کانولا و دستگاه ذوب نظیر پروب اولتراسوند، دستگاه لیزر و غیره را وارد بدن کند. اگرچه این برشها معمولاً در بخش های کمتر دیده شده بدن نظیر زیر بازو یا زیر کشاله ران ایجاد میشوند، اما رد زخم خفیف تا متوسطی را ایجاد میکنند که با گذشت زمان محو میشود.
در هنگام دوران نقاهت، میتوانید با استفاده از پمادهای تجویز شده، ژل، ورقه، کرمهای سیلیکونی و لایهبردار، به حذف این زخمها کمک کنید. البته روشهای تهاجمیتری نیز به منظور از بین بردن جای زخم لیپوساکشن نیز وجود دارد، نظیر کرایوتراپی، لیزر درمانی و جراحی.
به حداقل رساندن تورم لیپوساکشن پس از جراحی
یکی دیگر از عوارض لیپوساکشن تورم است و ممکن است تا شش ماه پس از جراحی باقی بماند. لباس فشرده سازی ۲۴ ساعته بپوشید، از کمپرس یخ استقاده کنید، مصرف نمک را کاهش دهید، ناحیه عمل شده را برای تخلیه لنفاوی ماساژ دهید، پیاده روی کوتاه داشته باشد و آب زیاد بنوشید، میزان تورم سریعتر کاهش خواهد یافت.
چگونه از عفونت در زمان بهبودی لیپوساکشن جلوگیری کنیم؟
عفونت یکی دیگر از عوارض جانبی احتمالی لیپوساکشن محسوب میشود که ممکن است به دلیل استفاده از ابزارهای جراحی آلوده، عوامل عفونی درون زا یا مراقبت نامناسب از زخم پس از جراحی ایجاد شود. علائم عفونت لیپوساکشن عبارت است از درد و تورم شدید، خروج چرک زرد یا سبز از برش ، تب، استفراغ و ادم پوست.
به منظور جلوگیری از عفونت پس از لیپوساکشن، باید طبق دستورالعمل پزشک آنتی بیوتیک مصرف کنید و همچنین زخم خود را خشک و تمیز نگه دارید. به همین خاطر توصیه میشود تا زمانی که زخمهایتان کامل بهبود نیافته است از حضور در مکانهای عمومی نظیر استخر و ساحل بپرهیزید.
پوشیدن لباس فشرده بعد از جراحی لیپوساکشن
پس از عمل لیپوساکشن، همیشه باید از لباس مخصوص فشرده سازی استفاده کنید، به جز زمانی که دوش میگیرید. لباس فشرده باعث کم شدن تورم میشود و همچنین پوست و بافت های عمل شده را حمایت میکند، زمان بهبودی را کاهش دده و احتمال تجمع خون و لخته شدن بعد از جراحی را کم میکند. همچنین، در صورت انجام لیپوساکشن در پا یا بازو، پوشیدن لباس فشرده از ترومبوز ورید عمقی جلوگیری میکند.
دوش گرفتن بعد از لیپوساکشن
شما میتوانید ۲۴ ساعت پس از انجام لیپوساکشن دوش بگیرید مگر اینکه دستور پزشک به جز این باشد. زمان دوش گرفتن اجازه دهید آب و صابون روی برشهای شما برود، اما نباید پوست خود را ماساژ دهید زیرا ممکن است موجب خونریزی زخمهای شما شود. علاوه بر آن استفاده از جکوزی، استخر، و … ممنوع است زیرا آب ساکن ممکن است باعث عفونت شود.
چگونه پس از لیپوساکشن زهکشی را کاهش دهیم؟
وجود ترشحات سفید یا شفاف بعد از لیپوساکشن طبیعی است و معمولاً چهار یا پنج روز بعد از جراحی کاهش مییابد. این ترشحات در واقع مایعی اضافی است که در هنگام جراحی به داخل چربی تزریق میشود. اگر تمایل دارید که پس از لیپوساکشن مایعات را سریعتر تخلیه کنید، باید این نکته را بدانید که دو نوع روش ملایم و تهاجمی به منظور تخلیه این مایع وجود دارد.
در روش ملایم ناحیه عمل شده ماساژ داده میشود تا مایع بدن سریعتر توسط سیستم لنفاوی جذب شده و چند روز بعد به عنوان ضایعات از بدن خارج شود. همچنین روشی سریعتر و تهاجمی وجود دارد که موجب سریع تخلیه شدن این مایع میشود که در آن لولهای در برش برای تخلیه قرار میگیرد.