برای انتخاب موضوع پایان نامه، ابتدا باید علایق خود را شناخت و سپس به سراغ منابع هسته، اخبار بروز، بررسی امکانات دانشگاه محل تحصیل و… رفت.
از ابتداییترین چالشهایی که دانشجویان در مسیر انجام پایان نامه ارشد و دکتری با آن روبرو میشوند، میتوان به انتخاب موضوع اشاره کرد. باید موضوعی خلاقانه و جدید برای پایان نامه خود انتخاب کنید. نباید موضوع شما بگونهای باشد که دست کم بتوان مشابهاش را در مقالاتی که در کشورمان نوشته شده اند، یافت. این امر شاید به نگرانی دانشجویان بیافزاید. اما جای نگرانی نیست. چرا که ما در موسسه پایان نامه کار درخدمت شما هستیم تا به سوال «چگونه برای پایان نامه خود موضوع انتخاب کنیم؟» پاسخهایی قانع کننده بدهیم. پس تا پایان ما را همراهی کنید.
مواردی که برای انتخاب موضوع پایان نامه به شما کمک میکنند!
چندین راه کارآمد را میتوان ذکر کرد که برای یافتن موضوع پایان نامه به شما ایده میدهند تا انجام پایان نامه کارشناسی ارشد شما را آسوده تر کند. به مهمترین این موارد در ادامه اشاره خواهیم کرد.
منابع هسته را شناسایی کنید!
شاید بتوان از این مورد به عنوان یکی از ابتداییترین گامهایی یاد کرد که در مسیر انتخاب موضوع باید بردارید. منابع هسته را میتوان شامل مواردی چون کتاب، مجله و سایر سورسهایی دانست که بیشترین مرجع و استناد را به خود اختصاص داده اند. چنین سورسهایی در رشته موردنظر شما بیشترین تاثیر را داشته و دارند. یادتان نرود که درصورت نیاز به یافتن منابع، باید مطالعه زیادی داشته باشید. اگر نگاهی به پایان نامههای مختلف بندازید، در پایان آن ها، قسمتی به عنوان «پیشنهادهایی برای پژوهشهای بیشتر» خواهید یافت. میتوانید این موارد را مطالعه کنید و بررسی کنید که کدام منابع با رشته شما ارتباط دارند.
در اینترنت سرچ کنید!
وجود شبکه اینترنت کار را برای یافتن پاسخ طیف وسیعی از سوالات راحت کرده است. این قاعده برای یافتن موضوع پایان نامه هم صادق است. اگر قصد دارید از آخرین موضوعات یک رشته باخبر شوید، تنها یک سرچ ساده کفایت میکند. درباره موضوع مدنظر سرچ کنید و با نتایج بینهایت آن روبرو شوید.
در همایشها و کنفرانسها شرکت کنید
پیگیری همایشها و گردهماییهای مرتبط به رشته شما و شرکت در آن ها، امری مهم است. درچنین رویدادهای علمی، بروزترین موارد مربوط به رشته شما بررسی میشوند. به همین دلیل برای یافتن موضوعی خلاقانه و بروز، بستر مناسبی فراهم است. میتوانید فهرست کنفرانسها و همایشهای روز که درارتباط با رشته شما هستند را بررسی کنید.
اخبار روز را دنبال کنید.
از موضوعاتی میتوان به عنوان بهترین موضوع یاد کرد، که بتوانند مشکلی از جامعه را برطرف کرده و یا بدنه حوزه علمی را غنی سازند. به همین دلیل پیگیری اخبار روز مربوط به رشته تحصیلی، اهمیت خاص خود را داراست. این کار یک مزیت بزرگ دارد. درصورتی که به سراغ انتخاب موضوعهای بروز بروید، ریسک انتخاب موضوعی تکراری به مراتب کاهش خواهد یافت.
سری به پایگاههای مربوط به تحقیقات در خارج از کشور بزنید
نیازی ندارد که برای انتخاب موضوع، خود را به مقاله (https://payannamekar.com/article) و پایان نامههای ارشد و دکتری کشور محدود کنید. میتوانید برای انتخاب یک موضوع مناسب، پا فراتر از سایتهای داخلی بگذارید و به سراغ پایگاهها و فهرست پایان نامههای انجام شده در دنشگاههای معتبر خارج از کشور بروید. این منابع میتوانند ایدههای مناسبی برای انتخاب موضوع پایان نامه دراختیار شما قرار بدهند. اما موارد ذکر شده، تنها مواردی نیستند که برای انتخاب موضوع میتوانید از آنها استفاده کنید. یکی از اصلیترین اصول را در بخش بعدی خواهیم گفت.
برای انتخاب موضوع به علایق خود توجه کنید!
شرط اصلی انجام موفقیتآمیز یک کار، علاقه به آن است. درباره انتخاب موضوع پایان نامه و انجام آن نیز این قاعده صدق میکند. داشتن تسلط و علاقهمند بودن نسبت به موضوع انتخاب شده، یکی از شروط اصلی انتخاب موضوع پایان نامه است. به خوبی به تواناییهای خود توجه کنید. بررسی کنید که قدرت تجزیه و تحلیل، بررسی اطلاعات آماری و ارتباط با جامعه هدف شما چگونه است.
موضوع باید پژوهشپذیر باشد.
باید پایان نامهای بنویسید که کاربردی بوده و بتواند گرهی را از جامعه کنونی باز کند. ضمنا دستاوردهای علمی این پایان نامه باید در کوتاه مدت و یا در میان مدت قابل استفاده باشند. از سوی دیگر باید موضوعی را انتخاب کنید که بتوان روی آن در آینده پژوهشهای بیشتری را انجام داد.
از هدفمند بودن موضوع غافل نشوید
هدف از نوشتن پایان نامه از سوی شما چیست و قرار است به چه نتیجهای دست پیدا کنید؟ نباید نوشتن پایان نامه را به شکلی بیهدف کلید بزنید. چرا که به احتمال زیاد نتیجه دلخواه خود را از این تلاش خود نخواهید گرفت.
وجود منابع اطلاعاتی کافی
ممکن است بسیاری از افراد این سوال را مطرح کنند که «آیا ممکن است برای موضوعی منابع اطلاعاتی کافی موجود نباشد؟» این را بدانید که گاها این احتمال وجود دارد که اطلاعات موردنیاز بریا نوشتن پایان نامه، حالت محرمانه و شخصی داشته باشد. به طوری که امکان سرچ آنها در اینترنت وجود نداشته باشد.
معرفی برترین سایتهای انتخاب موضوع پایان نامه
برای انتخاب موضوع پایان نامه میتوانید از سایتهای زیر نیز کمک بگیرید:
- Researchgate: اوّلین گزینهای که در این لیست آورده ایم، یک پلتفرم اجتماعی قوی مربوط به دانشجویان است. به طوری که افراد یافتههای علمی خود را در آن نشر میدهند. میتوانید از طریق این پلتفرم، مقالاتی که به موضوع پایان نامه شما نزدیک هستند را بیابید.
- ProQuest: این سایت، یک سورس اطلاعاتی بسیار قوی است و امکان دسترسی به منابع علمی مختلف را به دانشجویان میدهد. علی رغم بالابودن حجم منابع علمی در این سایت، امکان سرچ در این سایت به راحتی فراهم است. چرا که در این سایت، قابلیت سرچ پیشرفته وجود دارد.
- Google Scholar: این ابزار گوگل بهترین گزینه برای افرادی است که به دنبال منابع علمی غنی هستند. به طوری که میتوانید به راحتی با یک سرچ ساده، منابع مرتبط با موضوع پایان نامه خود را بیابند.
- Pubmed: همانطور که از نام این سایت برداشت میشود، منبعی برای مقالات پزشکی است. به طوری که دانشجویان محصل در رشتههای علوم پزشکی و بهداشت، میتوانند از منابع موجود در این سایت استفاده کنند.