https://didshahr.ir/6593

شهرستان گیوی تماما در یک منطقه کوهستانی با کوههای بسیار بلند و مرتفع و دارای آب و هوای نیمه خشک میباشد که روستای مشکول با سابقه تاریخی بسیار زیاد جزو روستاهای این شهرستان می باشد.

 

پیرتقی مشکول

 

به گزارش دیدشهر، روستای پیرتقی مشکول در دهستان سنجبد جنوبی به مرکزیت فیروز آباد، شهرستان گیوی استان اردبیل قراردارد.

اگر به کوهنوردی و سنگ نوردی علاقه مند هستید حتما سری به روستای مشکول بزنید چرا که روستای مشکول دارای بلندترین و زیباترین کوههای منطقه میباشد و بالا رفتن از این کوهها یک لذت فراموش نشدنی را به همراه دارد.

 

 

مشکول

 

با توجه به اینکه روستای مشکول از قدیم الایام دارای مراتع با وسعت زیاد و زمینهای صخره ای و سنگلاخی بوده و چنین جاهایی معمولا محلی مناسب برای پرورش بز می باشد.

حتی الان نیز اهالی تمایل بیشتری برای پرورش بز دارند چرا که این نوع دام سازگاری زیادی با چنین محیطهایی دارند و مشک معمولا از پوست بز تهیه می شود.

باتوجه به موضوع مذکور و معنای مشکول در لغتنامه های معتبر به نظر می رسد در قدیم مشکول محلی برای تولید مشک (مشک آب،مشک دوغ زنی، مشک برای حمل مواد غذایی، مشک برای تهیه پنیر یا به اصطلاح شور و… ) بوده و سایر مناطق برای تهیه مشک باکیفیت عالی به این روستا مراجعه می کردند و اهالی نیز از آن استفاده های متنوع وزیادی داشته اندبه همین دلیل روستا را مشکول و یا به عبارت بهتر محلی که در آنجا مشک تولید و استفاده می شود نامیده اند.

درضمن در قدیم چون کوزه آب وجود نداشت اهالی از مشک برای حمل و نگهداری آب استفاده می کردند.

مشکول: (Mashkool) مشک کوچکی که برای مسافر و یا هنگام کار در باغ مورد استفاده قرار می گیرد.

مشک: (Mashk) : وسیله ای که از پوست بز ساخته می شود و برای حمل و نگهداری آب مورد استفاده قرار می گیرد.

مشکو: (Mashkoo) : مشک دوغ زنی

دراین باره بیشتر بخوانید:

امامزاده ای بدون بنا در مشکول خلخال

پل معلق پیرتقی مشکول شهرستان کوثر

ثبت ملی شدن نشان سلاطین صفوی

 

مردم روستای مشکول دارای مذهب شیعه دوازده امامی وبه زبان ترک آذربایجانی تکلم می کنند در عین حال از همسایگان مشکول علاء الدین به زبان تاتی شبیه مردمان بخش کلور و مردم هشتجین به زبان متفاوتی صحبت می کنند و مذهب آنها به ترتیب شیعه و سنی می باشد.

 

منبرمشکول

منبرتاریخی مشکول

از آثار تاریخی این روستا می توان به منبرتاریخی مشکول، برج تاریخی مشکول، کوه تاریخی قلعه بوینی مشکول، زیارتگاه پیرتقی مشکول و قبرستان قدیمی و اهل سنت مشکول اشاره کرد.

پیشینه تاریخی منابر اسلامی موجود نشان می دهد؛ منبر مشکول به لحاظ قدمت ۹۰۰ساله اش، ارزش هنری و فنی دارد، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

این اثر با طرح های بدیع، نقوش متنوع، گره چینی دقیق و کتیبه های کنده کاری و با تزئینات انواع خط کوفی بی نظیر اطلاعات دقیقی از هنرهای چوبی و اعتقادات مذهبی از دوران خود در اختیار ما قرار می دهد.

 

پل معلق

پل معلق مشکول

آنچه این روزها بیش از همه پیر تقی را معروف کرده، پل معلق پیرتقی در این منطقه است که پلی معلق و طولانی و زیباست که بر روی رودخانه ی قزل اوزون و دره های عمیق و زیبای شهر هشتجین از توابع خلخال کشیده شده است و در کنار همین روستا قرار دارد.

همچنین مشاهده کنید:

سفری به پل معلق پیر تقی همراه با هیجان

پل معلق پیر تقی، جاذبه معروف گردشگری کوثر

یخچال طبیعی پیرتقی یکی دیگر از جاذبه های این منطقه است . این یخچال حدودا در پایین ورودی آخرین تونل راه سرچم-اردبیل قرار دارد و کارکرد جالبی دارد به طوری که در تابستان بسیار خنک و در زمستان گرم می شود. هرچند فعلاً به علت عدم رسیدگی تا حدودی مخروبه شده ولی زمانی که از یخچال های برقی خبری نبود اهالی از آن به عنوان یخچال استفاده می کردند.

در این باره بخوانید: 

یخگان داغی؛ اعجاز طبیعی کوثر

ژئو پارک فیروز

مشکول همچنین دارای جاذبه های گردشگری بسیاری نیز هست که از جمله معروفترین و پرجاذبه ترین آنها میتوان به دربند مشکول، غارهای طبیعی، منطقه حفاظت شده جانوری و شکار ممنوع مشکول و ژئو پارک جاده سرچم – اردبیل اشاره کرد.

مشکول تلاقی دو رودخانه پرآب کیوی چایی و رودخانه قزل اوزن است بر همین اساس باغ های پر از میوه های آبدار و خوشمزه طبیعی مانند انگور، زردآلو، توت، آلو، گردو، گیلاس، آلبالو، انجیر و… و درختان و میوه های وحشی و دارویی منحصر به فرد، چشم انداز بسیار دلنشین و بی نظیری در این منطقه وجود دارد.

لازم به ذکر است که وقوع جنگ بین عشایر منطقه یعنی طرفداران میرزا کوچک خان جنگلی با ارتش رضاخان درروستای مشکول به تاریخ ۱۳۰۲ هجری شمسی اتفاق افتاده است.

    https://didshahr.ir/6593

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتشار مجدد مطالب تنها با ذکر نام منبع "دید شهر" مجاز میباشد.