از شگفت انگیز ترین جاذبه های گردشگری می توان به غارها اشاره کرد که استان اردبیل نیز از نظر دارا بودن غارها خالی از سابقه نیست.
به گزارش دیدشهر(didshahr.ir)،در گذشته مردمان نقاط مختلف جهان برای سکنی گزیدن ، غارهایی را حفاری می کردند، در این مطلب سعی می کنیم نمونه هایی از این غارها در استان اردبیل را برای شما معرفی کنیم.
غار هفت خانه (یئدی داملار، یئدی ائولر) خلخال
غار هفت خانه در جنوب غربی شهر خلخال و شمال روستای گرمخانه در ارتفاع حدود ۱۶۰۰ متر از سطح دریا واقع شده است.
این غار دارای دو دهانه ورودی است دهانه اصلی رو به شرق قرار دارد چهار تالار از این دهانه به سهولت قابل دسترسی است ارتفاع ان تالارها به طور متوسط بیشتر از سه متر میباشد.
در غار هفت خانه بویژه در خانههای اولیه آثار اقامت انسانی به مدت طولانی و استخوانهای پوسیده و راهرو سنگچین که به وسیله انسان بوجود آمده است به چشم میخورد.
در این باره بیشتر بخوانید:
یئدی دام؛ غاری با بیش از ۸ هزار سال قدمت
بررسیها حاکی است که این غار پناهگاه تشی (بزرگترین جونده ایران) و خفاش گوش دراز میباشد.
غار یخگان خلخال استان اردبیل
غار یخگان در فاصله ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر خلخال و در دامنه غربی «یخگان داغی» (بوزخانا داغی) واقع گردیده است.
قطر دهانه ورودی اصلی این غار، در حدود نیم متر است که به وسیله راهرویی تنگ و باریک، به طول ۱۰ متر، به تالار وسیعی منتهی می شود.
ابعاد این تالار ۱۵×۳۷ مترمربع و ارتفاع سقف آن تا کف غار در حدود ۱۴ متر است. در ضلع غربی این تالار، تالارهای کوچکتری وجود دارد که به وسیله راهروهای پیچ در پیچی به یکدیگر مرتبط می شوند.
هوای غار بسیار سرد و مرطوب است. از دیگر پدیدههای جالب توجه این غار، وجود حوضچه کمعمقی است که در ارتفاع ۱ و نیم متری از کف غار قرار دارد.
غار یخگان، ورودی دیگری دارد که از ورودی اصلی تنگتر است و به همین دلیل ورود و خروج از آن کمتر صورت میگیرد.
در این باره بیشتر بدانید:
یخگان داغی؛ اعجاز طبیعی خلخال
غار یخگان در فاصله دو کیلومتری آبگرم معدنی گیوی از جمله اعجازهای طبیعی این منطقه است که داخل آن در زمستان گرم و در تابستان سرد است.
با وجود اینکه در حال حاضر زلزله های متعدد مسیر عبوری داخل غار را تا انتها مسدود کرده امادر گذشته مردم از این مکان به عنوان یخچال استفاده می کردند.
وجود آبگرم معدنی گیوی با دمای ۶۰ درجه سانتیگراد در کنار این غار موجب شده گردشگران با هدف مشاهده یکی از اعجازهای طبیعی به این مکان سفر کنند.
غارهای باستانی کنزق اردبیل
غارهای باستانی کنزق اردبیل در روستای کنزق شهر توریستی سرعین واقع شده است.
این محوطه باستانی شامل قبرستان تاریخی، تپه و دخمه های صخره ای به هم پیوسته ای است که شواهد محوطه نشانگر استقرار قبل از اسلام است.
به همت اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل،سری غارهای دهگانه کنزق به فهرست آثار ملی کشور اضافه شده است.
طبق مشاهدات سطحی و اطلاعات به دست آمده اولیهقدمت این محوطه تاریخی به دوره اسلامی نسبت داده میشود که به دلیل زلزله اردبیل قسمت اعظمی از این منطقه دچار آسیبدیدگی شده است.
در این باره بیشتر بخوانید:
کنزق سرعین، برگی جدید در تاریخ استان اردبیل
کنزق سرعین؛ روستایی با خانه های باستانی
کنزق؛ روستای تاریخی در شهرستان سرعین
روستای کنزق قدمتی دیرینه دارد، که نشانههایی از آن در بقایای روستای قدیمی کنزق و غارهای طبیعی روستا قابل ملاحظه است.
غار های بینه لر لاهرود
این غار ها در ۱۷ کیلومتری شمال غرب مشگین شهر، در روستای متروک بنه لر در ۶ کیلومتری مسیر شهر لاهرود به آبگرم شابیل و در حاشیه دره رود قره سو قرار دارد.
غارهای تاریخی بینه لر لاهرود استان اردبیل
در این باره بیشتر بدانید:
اسرار گورستان و غارهای بینه لر روستای اونار
بینه لر؛ روستای متروک شهرستان لاهرود
این غارها مشخصا به صورت به هم پیوسته هستند و به هم راه دارند (نه تماما) و بعضا به صورت دو طبقه و سه طبقه هستند که در گذر زمان تخریب شده اند. حدود ۵ کیلومتر از راه دسترسی به این غارها خاکی است.