در صنعت کشور ما ورق فولادی در سایز و ضخامتهای متفاوتی تولید میشود.
به طور کلی ضخامت همه ورقهای فولادی از یک تا 50 میلی متر ادامه دارد. ورق فولادی نازک حدود 1.2 تا 2.75 میلی متر، ورق فولادی متوسط حدود 3 تا 4.7 و ورق ضخیم بین 5 تا 200 میلی متر طبقه بندی میشوند. در این مطلب، ضخامت ورق فولادی را معرفی و کاربرد هرکدام را برای شما شرح میدهیم.
معمولا از ورق فولادی نازک در صنایع ساختمان سازی، پل سازی، ساخت ستون وغیره استفاده میشود. ورق فولادی نازک در انواع متفاوتی مثل ورق سیاه، آجدار، روغنی، رنگی و گالوانیزه تقسیم بندی می شود.
فرایند تولید ورق فولادی
در صنعت از ورق ضخیم برای تولید لوله هایی با ابعاد بسیار بزرگ استفاده میشود.
« کاربرد و نحوه تولید ورقها با ضخامت ورق فولادی بازار رابطه مستقیمی دارد. در بازار ورق های کم ضخامت را به صورت رول و ورق های ضخیم را به صورت شیت ارائه میدهند. »
برای تولید تمامی محصولات فولادی از شمش ها استفاده میشود؛ در واقع شمشها مواد اولیه برای تولید ورق محسوب میشود. برای ساختن ورق فولادی از شمش اسلب یا تختال استفاده میشود. برای ساخت شمش اسلب ، سنگ آهن را در کوره بلند ذوب کرده و به شکل مستطیل تبدیل میکنند.
مرحله نوردکاری ورق فولادی
همانطور که اشاره کردیم، برای ساخت ورق، شمش را با روش نورد به ضخامت های نازک تر تبدیل میکنند؛ در روش نورد گرم، درجه حرارت روی شمش را تا نزدیک به دمای ذوب، بالا میبرند. پس از این مرحله، فلز را از بین غلتک ها عبور داده تا ضخامت محصول مورد نظر کاهش یابد.
در زمان فرایند نورد، فلز شکل پذیری بهتر و قابلیت چکش خواری بیشتری را پیدا میکند. چنین ویژگی هایی باعث میشود تا محصول در زیر غلتک های مخصوص تغییر شکل داده و به ورق فلزی مد نظر تبدیل میشود.
پس از انجام تمامی این مراحل، با استفاده از دستگاه ضخامت سنج، ضخامت ورق فولادی را اندازه گیری کرده و در صورت تایید به مرحله بسته بندی و ارسال وارد می کنند.
در روش نورد سرد سرعت ساخت ورق ها بسیار کند تر از روش نورد گرم است؛ بنابراین در تولید ورق فولادی به صورت کامل از روش نورد سرد استفاده نمیشود.
میتوان اینگونه نتیجه گرفت که از روش نورد سرد، برای صیقلی کردن سطح فولاد استفاده میشود.
گرید بندی ورق فولادی
معمولاد فولاد ها از دو عنصر آهن و کربن تشکیل میشوند. بر اساس میزان کربن بکار رفته؛ گریدهای متفاوتی برای فولاد ها ارائه می شود؛ همچنین بر حسب کربن، فرایند تولید و نوع پروسه تعیین میشود. در جهان چیزی حدود 3500 گرید متفاوت در حوزه فولاد به ثبت رسیده است. ورق های API بر حسب گرید بندی موجود به بازار عرضه میشوند.
فولاد کربن دار
فولاد های کربن دار، رایج ترین نوع فولاد در بازار هستند. این گروه 90 درصد از تولید را شامل میشوند. فولاد های کربنی به سه دسته مهم فولاد کم کربن، کربن متوسط و کربن بالا طبقه بندی میشوند.
فولادهای آلیاژی
فولاد های آلیاژی از عناصری مثل نیکل، مس، کروم و آلومینیوم تشکیل می شوند. هر چه این نوع فلزات آلیاژی را به فلزات آهنی و غیرآهنی اضافه کنیم، استحکام و شکل پذیری محصول بالاتر می رود.
ضخامت فولاد ضد زنگ
در فولاد ضد زنگ حدود 10 الی 20 درصد آلیاژ کروم وجود دارد. به دلیل وجود عنصر کروم، فولاد ضد زنگ از مقاومت بسیار یادی در برابر خوردگی برخوردار است. برای صنعت های متفاوت از فولاد ضد زنگ استفاده میشود.
از فولاد ضد زنگ میتوان در دستگاه حفاری، برشکاری و ساخت ابزار استفاده کرد.
ورق API
یکی از ورق های با ضخامت بالا، ورق API نام دارد. این ورق در ابعاد و قطرهای بزرگ یافت می شود. از این ورق بیشتر در پالایشگاه و صنعت نفت و گاز استفاده میشود.
تفاوت ضخامت ورق فولادی نازک با ورق فولادی ضخیم
در مورد تفاوت ورق فولادی نازک با ورق فولادی ضخیم باید بگوییم که عمدتا از ورق فولادی نازک برای صنایع ساختمان سازی، ایجاد ستون ها و … استفاده می شود. از ورق فولادی نازک در انواع متفاوتی از ورق ها مثل ورق سیاه، آجدار، روغنی و رنگی استفاده می کنند. اما از ورق فولادی ضخیم، برای تولید لوله هایی با اندازه های بسیار بزرگ استفاده می شود.
در واقع ورق فولادی ضخیم در کاربرد و نحوه بسته بندی تاثیری متفاوت تر دارد. به صورت کلی ورق نازک را ( ورق هایی کمتر از 15 میلی متر) به صورت رول و ورق ضخیم را به صورت شیت به بازار عرضه می کنند.
نتیجه گیری
ورق فولادی جز پرکاربردترین ورق های بازار ایران است. در این مقاله هدف اصلی ما آشنایی شما کاربران عزیز با ضخامت ورق فولادی بازار است. ضخامت ورق فولادی در اندازه های متفاوتی وجود دارد. یکی از ورق های ضخیم بازار، ورق API است.
شما می توانید برای اطلاع از ورق فولادی و مقایسه قیمت ورق نازک و ضخیم به وب سایت خرید آهن رسان مراجعه نمایید. در این فروشگاه اینترنتی، انواع ورق فولادی با ضخامت های متنوع وجود دارد. شما می توانید با کارشناسان مجموعه آهن رسان تماس حاصل کرده و پس از مشورت، خرید ورق موردنظر خود را انجام دهید. امیدواریم این مطلب برای شما بازدهی مثبت و مناسبی را به همراه داشته باشد.