آش گیلدیک آشی سازگار با محیط و اقلیم منطقه اردبیل است و از خوراکهای کهن این منطقه به شمار میرود و نمودی از خوراکهای شهرستان کوثر بوده که با تعاملات اجتماعی و مراسمات این مردم پیوند خورده است.
به گزارش دیدشهر، در منطقه آذربایجان و به ویژه در استان اردبیل آشها جایگاه خاصی را در بین غذاهای سنتی دارند، چرا که اردبیل منطقهای سردسیر است و آشهای داغ به ویژه در فصل سرد سال مورد علاقه ساکنان این منطقه است.
علاوه بر آش معروف استان اردبیل، یعنی آش دوغ، آشهای متنوع و متعددی نیز در گوشه گوشه استان طبخ میشود که اصالتی بومی دارند و مختص همین منطقه هستند.
آش گیلدیک یا همان نسترن وحشی، یکی از این غذاهای سنتی و بومی است که در سال ۱۳۹۹ و با شماره ثبت ۲۳۳۱ در فهرست آثار ناملموس ملی نیز ثبت شده است.
آش گیلدیک یا همان نسترن وحشی آشی سنتی و محلی در استان اردبیل و به خصوص شهرهای کوثر، نمین و هیر است که با حبوبات، خشکبارها و گیلدیک پخته میشود و بین مردم محلی غذای محبوبی است.
این آش علاوه بر پخت در ایام عادی با آیینهای سنتی و مذهبی نیز در هم آمیخته و برای مثال در شهرستان هیر در روز تاسوعا طبخ و به عنوان نذری در بین مردم پخش میشود، پخت این آش با سنتها و تعاملات اجتماعی پیوند خورده است و معمولا با جمعهای خانوادگی یا همسایگان همراه است.
مواد مورد استفاده در این آش شامل گیلدیک، برنج، آلو و زردآلو و برگه زردآلو، لوبیا، نخود، گردو، سبزیهای معطر مانند جعفری و گیشنیز (تازه یا خشک شده)، میوههای خشک شده، آب گوشت و یا کوفتههای درست شده از گوشت چرخ کرده، خرما (با توجه به سلیقه افراد)، سنجد و موادی از این دست است.
این تنوع مواد اولیه به دلیل سلیقه متفاوت افراد در آشپزی و دسترسی به مواد اولیه است، اما مواد اصلی این آش را گیلدیک، برنج، حبوبات (نخود و لوبیا)، زردآلو، آلوی خشک شده و سبزیهای معطر تشکیل میدهد.