اگر قصد سفر به سواحل جنوبی ایران را دارید باید بدانید که دریا یکی از تامین کنندگان سفره ساحل نشینان است و آنها انواع و اقسام غذاهای دریایی را در منوی غذایی خود دارند.
به گزارش دیدشهر، در سفر به جنوب کشور چه سوغات و صنایع دستی بخریم و در هر شهری کدام غذاهای محلی را امتحان کنیم.
از این رو پیشنهاد ما این است که در سفر به این مناطق غذای دریایی را بگنجانید و آنها را امتحان کنید، ممکن است در خانه نیز این غذاها را پخته باشید، اما طعم آنها با ادویه و پخت جنوبی بسیار متفاوت خواهد بود. نمونه این غذاها در بوشهر میگو پلو، قلیه میگو، قلیه ماهی، دمپخت ماهی، ماهی شکمپر و… هستند. در این استان به عنوان یکی از داغترین مقاصد سفر گزینههای دیگری مانند قیمه بوشهری، مجبوس (یا مکبوس، غذایی که ترکیبی از ادویه، برنج، پیاز، مرغ و گوجهفرنگی است)، للک (یا گمنه، غذایی که با قلیه سرو شده و در آن پیاز، بلغور گندم، آب مرغ و روغن به کار رفته است. اگر فرصت نکردید این غذا را در رستوران یا اقامتگاههای بومگردی صرف کنید میتوانید فله آن را از فروشگاهها بخرید و در خانه بپزید) وجود دارد. اگر وگان هستید نیز در بوشهر میتوانید سراغ دو گزینه بروید، دال عدس و یتیمچه. علاوه بر آن در پخت للک در مواردی از آب به جای آب مرغ استفاده میشود که همین موضوع آن را برای وگانها نیز مناسب میکند.
خوزستان، بهشت وگانها
اگر در استانهای بوشهر و هرمزگان تعداد غذاهای مرتبط با افراد گیاهخوار یا وگان بسیار معدود است، اما در عوض خوزستان را میتوان بهشتی برای این گروه از گردشگران به حساب آورد. در این استان انواع غذاهایی را داریم که هم طعم و مزه خاص خود را دارند و هم برای این گروه از افراد که نمیخواهند گوشت یا هر گونه فرآورده حیوانی در غذایشان باشد مناسب است. البته در این استان غذاهایی هم داریم که در آنها گوشت به کار رفته و خاص خوزستان هستند که از جمله آنها میتوان به خورشت بامیه، خرما پلو، کوفته جنوبی، خورشت سبزی اهوازی، عدس پلو با ماهی، ماهی سوخاری با نارنج، کبه عربی، آش آبادانی، آبگوشت زردک دزفولی، قلیه دزفولی، سیرابی شکمپر، لوبیاپلو با ماهی و نارنج، آبگوشت با بادنجان، آش غلغل و… اشاره کرد. با این حال در این استان فلافل اهوازی، قلیه تخممرغ، آش درشته، آش ماسوا، اوپیوزی، لُکونه دزفولی، حمیس چغندر، برونی دزفولی، یتیمچه کدو، دمی ماش و انواع سمبوسهها را هم داریم که جزو غذاهای گیاهی محسوب میشوند و بخش اعظم آنها بدون استفاده از هر گونه فرآورده حیوانی تهیه شده و وگانها را راضی میکند.
غذاهای دریایی با سبزیهای معطر
هرمزگان با جزایر و بنادر خود یکی از مقاصدی است که سالهاست خیل انبوه گردشگران نوروزی را به خود جذب میکند، در این شهر اغلب گردشگران سراغ گزینههایی محدود از غذاهای دریایی از ماهی، میگو و در مواردی خرچنگ میروند. در حالی که این استان با ادویههای بینظیرش میتواند شما را با طعمهای جدیدی آشنا کند. در سفر به استان هرمزگان پیشنهاد ما به شما گبولی گوشت (در این غذا از برنج، گوشت، سیبزمینی، نخود و پیازداغ استفاده شده است) است.
کلمبا نیز از دیگر غذاهای این منطقه است که در ترکیب آن از ماهی و گندم پک و سبزیهای معطر استفاده میکنند. «زیبون» را هم میتوان با برنج پخت و هم آن را با نان صرف کرد، فارغ از هر گونه ارائه این غذا، نکته مهم این است که چنانچه وگان یا گیاهخوار نیستید، تجربه زیبون را در سفر به این استان فراموش نکنید. ممکن است در خانه «هواری» پخته باشید با این حال تجربه هواری میگو یا ماهی در جنوب چیز دیگری است. در این غذا شنبلیله، برنج، ماهی یا میگو و ادویههای جنوبی به کار رفته و طعمی بینظیر دارد که همیشه در ذهن شما میماند. از دیگر غذاهای محلی در بندرعباس میشود به مهیاوه، عنکاس و بلالیت اشاره کرد. بلالیت در میان همه غذاهای پختهشده با ماهی یا مرغ و گوشت، تنها غذای وگان است که در ترکیب آن ماکارونی، آب، زعفران، شکر و گلاب به کار رفته است.
حصیربافی، سوغات سواحل جنوب
علاوه بر غذا در جنوب ایران، سوغات و صنایع دستی نیز تنوع فراوان دارد. در این مناطق انواع سبدها و گلدانهای بافته شده از حصیر را میتوان یافت. در کنار آن گلابتوندوزی در هرمزگان، عبابافی در بوشهر و کپوبافی خوزستان بسیار معروفند که هر کدام میتوانند یکی از سوغاتهای جذاب به حساب بیایند. ادویههای خاص هر کدام از این استانها را نیز میتوان تهیه کرد تا پس از بازگشت از سفر، هنگام پخت غذا با استفاده از این ادویه، عطر و بوی جنوب را بار دیگر به خانه بیاوریم.
از خیامخوانی تا کارگاههای لنجسازی
در کنار موارد مرتبط با غذا و سوغات چند گزینه دیگر را هم میتوان در سفر نوروزی به جنوب ایران لحاظ کرد. از جمله این تجربهها، شرکت در مراسم خیامخوانی در بوشهر است، این مراسم در برخی اقامتگاهها و کافههای این شهر برگزار میشود. همچنین معمولا در نوروز میتوان تجربه یک گشت دریایی را هم داشت. در هرمزگان گزینه جذاب رفتن به کارگاههای لنجسازی هم هست که میتواند ما را با سنت مردم این منطقه آشنا کند. در خوزستان تجربه قهوه عربی در مضیفها بسیار جذاب است. آنچه گفته شد تنها بخشی از جاذبههای بیشمار و فراوان جنوب ایران است. در این منطقه انواع و اقسام سنتها، غذاها و آداب و رسوم دیگر را میتوان مشاهده کرد که سفر ما را با سفرهای قبلی از این منطقه متفاوت کند. نمونه آنها شیوههای مختلف صیادی و ماهیگیری است. در نوروز ۱۴۰۲ که به جنوب ایران سفر میکنید بخشی از این سنتها را از نزدیک ببینید و با مردم محلی درباره آنها گفتوگو کنید تا درکی عمیقتر از زندگی ساکنان حاشیه شمالی خلیج فارس و ساکنان آن به دست آورید.