بررسی غذاها در استانهای مختلف نشان می دهد که هر غذا فلسفه خود را دارد که آن را ارزشمند میکند.
نویسنده: زهرا افشار
به گزارش دیدشهر، ایران سرزمین اقوام و فرهنگهای مختلف است و این ویژگی آن را از دیگر مناطق دنیا حتی کشورهای اروپایی و آمریکایی متمایز میکند.
جدا از وجود اقوام مختلف با آداب و رسوم غذایی خاص، ایران کشوری چهار فصل با ویژگیهای منحصر به فرد است که این تنوع اقلیم موجب تولید انواع مواد اولیه برای درست کردن خوراکیهای مختلف شده است. اما فقط این نیست؛ کشور ما علاوه بر سابقه تمدنی بسیار غنی در هر سمت جغرافیایی با چندین کشور همسایه است. از ترکیه وجمهوری آذربایجان گرفته تا افغانستان و پاکستان و عراق، هر کدام دارای فرهنگ مخصوص خود هستند و طبیعی است که خوراکیهای سنتی خود و روش طبخ متفاوتی را برای این خوراکیها دارند و این مسأله خواسته یا ناخواسته بر فرهنگ استانهای مرزی و شیوه طبخ غذاهای محلی آنها هم تأثیر گذاشته و اینها همه دست به دست هم داده تا ما یکی از کشورهای با تنوع غذایی بالا باشیم. در همین حال کشور ما دورههای تاریخی با جنگهای مقطعی و در سالهایی قحطی را گذرانده و این شرایط تاریخی و حوادث نیز در مقاطعی به دلیل شرایط خاص یا کمبود مواد غذایی موجب خلاقیت در تهیه غذاهای جدید شده است.
غذاهایی مانند «گیپا» که با سیرابی تهیه میشود و در استانهای لرستان و کرمان بیشتر رایج است از جمله غذاهایی است که به خاطر کمبود مواد اولیه ابداع شده است. در برخی مناطق به دلیل کمبود مواد اولیه از یک محصول به جای محصول دیگر استفاده شده است.«ارزن پلو» از جمله این غذاهاست که در آن به جای برنج از ارزن استفاده میشود و در استانهایی مانند یزد طرفداران زیادی دارد. در استانهای شرقی هم به جای گندم در بسیاری از آشها از بلغور استفاده میشود.
خلاصه اینکه این همه داشتهها و نداشتههای ماست. اگر به بررسی پیشینه پخت هر غذا در استانهای مختلف بپردازیم میبینیم که هر غذا یا خوراکی ایرانی داستان جالبی دارد که آن را ارزشمند میکند و این برای گردشگران بسیار مهم است.
در گوشه و کنار ایران برای خوردن هر خوراکی، آیین مخصوصی وجود دارد. برخی از خوراکیهای ایرانی خوراک میهمانی و گروهی است و باید دورهمی خورده شود. نوشیدنیهای ما در ایران، هم زمان و هم مکان خودش را دارد. بر اساس طب ایرانی برخی نوشیدنیها برای طبع گرم است و برخی برای طبع سرد، از آن گذشته ما برخی نوشیدنیها را حتماً پس از خوردن تعدادی از غذاها میخوریم و از خوردن برخی نوشیدنیها همراه با برخی غذاها خودداری میکنیم خلاصه اینکه انواع خوراکیهای کشور ما آداب خود را دارد و در بر گیرنده سفره ایرانی است.