جوجه کباب ایرانی در صدر جدول بهترین خوراک مرغ جهان قرار گرفت به این بهانه از دیگر غذاهای ایرانی محبوب و مطرح در جهان و حس و حال میلکردنشان گفتیم.
در فهرست «۱۰۰ غذای مرغ با رتبه برتر در جهان» جوجهکباب ایرانی اول شد. این اولین بار نیست که یک غذا یا خوراکی ایرانی، توجه مردم جهان را جلب می کند و در رقابت با غذاهای کشورهای مختلف در ردههای بالا قرار میگیرد. مثلا نیویورکتایمز تاکنون دستورپخت بیش از 10 غذای ایرانی را بهعنوان خوشمزهترین خوردنیها در جهان برای مخاطبانش منتشر کرده است. به بهانه اول شدن جوجهکباب ایرانی در جهان، از دیگر غذاهای مقامآور ایران در جهان گفتیم و اینکه در زمان خوردن این غذاها، چه حس و حالی در ما ایجاد میشود.
از جوجهکباب و قرمهسبزی تا زیتونپرورده و بستنیسنتی ایران
سایت مرجع و راهنمای غذاهای محلی جهان، غذاهای ایرانی را در رده 24 خوشمزهترین غذاهای جهان قرار داد.
سایت TasteAtlas یا اطلس مزهها، مرجع و راهنمای غذاهای محلی دنیاست. در توضیحات این سایت آمده که دایرةالمعارفی از طعمها، اطلسی جهانی از غذاهای سنتی، مواد اولیه محلی و رستورانهای معتبر است. در این سایت بیش از 10 هزار غذا و نوشیدنی، فهرستبندی شده و دهها هزار مورد هنوز برای تحقیق در صف بررسی هستند. محبوبترین خوراکیها و همچنین طعمها و عطرهای فراموش شده هر شهر، منطقه و روستای جهان در این سایت معرفی میشوند. شعار سایت این است: «سفر کنید، کاوش کنید، بخورید و بنوشید. غذاهای محلی را کشف و قدردانی کنید، به افرادی که آن را درست میکنند احترام بگذارید.» در این سایت از بازدیدکنندگان خواسته شده تا نظرات خود را با آنها در میان بگذارند، دستورالعملهای مادربزرگهای خود را از فراموش شدن نجات دهند و غذاهای دوران کودکی خود را به نقشه لذیذ جهان اضافه کنند. بر اساس اعلام این سایت، رتبهبندی غذاها بر اساس امتیازدهی مخاطبان است که با برخی سازوکارها کاربران واقعی را تشخیص میدهد. رتبهبندیها، روبات یا افراد محلی را نادیده میگیرد و به رتبهبندی کاربرانی که سیستم آنها را میشناسد، ارزش بیشتری میدهد. این سایت به چند خوراکی محبوب ایرانی رتبه بالا داده که در ادامه خواهید خواند. در ضمن این سایت در یک نظرسنجی جدید اعلام کرده که غذاهای ایرانی در رتبه بیستوچهارم لذیذترین غذاهای دنیا قرار گرفتهاند.
جوجهکباب، مرغ شکمپر و فسنجان بهترین غذاها بر پایه مرغ
بهترین غذایی که میشود با مرغ پخت، چیست؟ نظرسنجی سایت «TasteAtlas» میگوید، جوجهکباب ایرانی! این سایت بعد از قراردادن این غذا در فهرست غذاهای بر پایه مرغ در توضیح جوجهکباب نوشت: «این غذای ساده جزو غذاهای اصلی ایرانی است و دو نوع محبوب مرغ بدون استخوان و بااستخوان دارد.» همچنین مرغ، زعفران، ماست، پیاز، لیمو، روغن زیتون و نمک به عنوان موادلازم این غذا معرفیشده است. البته جوجهکباب در این فهرست تنها نیست و «مرغ شکمپر» در جایگاه چهاردهم و «فسنجان با گوشت مرغ» در رتبه هفدهم بهترین خوراک مرغ جهان قرار گرفتهاست. جالب این که در معرفی فسنجان در سایت ذکرشده آمده: «یک خورش انار و گردوی ایرانی است و میتواند غذای اصلی انقلاب زمستانه باشد» همچنین مرغ شکمپر یک غذای سنتی ایرانی بیانشده و در طرز تهیه آن آورده شدهاست که داخل مرغ شکمپر ایرانی میوههای خشک مانند آلو، خرما، کشمش و زردآلو به همراه پیاز، سیر و سبزیهای معطر مانند جعفری، پیازچه، گشنیز و ترخون مخلوط میشود و این چاشنی ترشوشیرین، مرغ را مرطوب نگهمیدارد و طعم معطری به آن میدهد.
زیتون پرورده بهترین غذای گیاهی جهان
زیتون پرورده یکی از خوشمزهترین خوراکیهای شمالی است که ارزش غذایی بالایی هم دارد. این خوراکی که در کنار غذای اصلی، سر سفرهها مینشیند، از زیتون، آب انار ترش، رب انار شیرین، انواع ادویه، روغن زیتون، گردو و سبزیجات معطر شمالی تشکیل شده است که همه با هم مخلوط میشوند و بعد از مدتی خواباندن، قابل استفاده هستند. در سایت اطلس مزهها، رتبههای زیتون پرورده از این قرار است: سومین غذای گیاهی محبوب جهان، هشتمین میان وعده خوب جهان، سیزدهمین پیشغذای دوستداشتنی جهان و از همه مهم تر؛ بهترین غذای وگان (بدون استفاده از حیوانات) در جهان. زیتون پرورده اصلی و سنتی مزهای کمی ترش و حتی خیلی کم تهمزه تلخ به دلیل زیتون بومیاش دارد. ولی این روزها برای جلب رضایت همه ذائقهها انواع زیتون پرورده با طعمهای مختلف و حتی عسلی که شیرین است هم در فروشگاهها یافت میشود.
بستنی سنتی بهترین دسر یخزده دنیا
بستنی سنتی ایرانی یک بستنی منحصربه فرد با زعفران است که چند دهه پیش توسط اکبر مشتی، اولین بستنیفروش در تهران اختراع شد. این خوراکی یخزده با مخلوطی از شیر، خامه و پسته خردشده درست و با گلاب و زعفران طعمدار میشود. به گفته سایت اطلس مزهها، رنگ زرد پرجنبوجوش و طعمهای عجیب، بستنی را به یکی از شیرینیهای مورد علاقه ایرانی و جهانی تبدیل کرده است. ایرانیها ترجیح میدهند آن را در کاسه بخورند یا بین دو ویفر ساده که به این ساندویچ، بستنی نونی میگویند. در این سایت چند تا از رتبههای بستنی سنتی اینهاست: بهترین دسر یخزده دنیا، چهارمین بستنی محبوب دنیا و هفتمین دستور ساخت محبوب بستنی در دنیا. در این نظرسنجی فالوده شیرازی در جایگاه نهم و آب هویج بستنی در جایگاه بیستویکم محبوبترین و خوشمزهترین دسرهای سرد جهان قرار گرفتهاند.
قرمهسبزی هشتمین غذای برتر دنیا
اسم غذای ایرانی وسط باشد و «قرمهسبزی» در کار نباشد؟ این غذای محبوب میتواند همه افراد خانواده را به سر سفره بکشاند، بوی آن میتواند یک محله را دیوانهکند و همه نوع آن حتی ماسیده و سردشدهاش طرفدار دارد. قرمهسبزی در دی ماه سال گذشته در فهرست 50تایی بهترین غذاهای جهان در رتبه هشتم قرارگرفت. این فهرست توسط سایتی که در ابتدا از آن گفتیم و یکی از معتبرترین سایتهای صنعت غذاست، منتشرشده و حاصل 100هزار رایگیری از 15هزار غذا از کشور دنیاست. در این فهرست غذای «کاره» از کره جنوبی روی سکوی اول بهترین غذاهای جهان قرار گرفت.
کشکبادمجان و ماستوخیار برترین میانوعده جهان
اگر جزو عشق بادمجانها باشید حتما «کشک بادمجان» یکی از غذاهای محبوبتان است. چندی پیش این غذا در فهرست 50تایی بهترین میانوعدههای جهان در جایگاه هفتم قرارگرفت و در این سایت به عنوان یک پیشغذای خوشطعم ایرانی که ترکیبی از بادمجانهای بو داده در فر و کشک و مغز گردوست، معرفیشد. اما ترکیب طلایی ماست و خیار که الان به خصوص در فصل تابستان طرفدارهای خودش را دارد جایگاه 37 را کسبکرد. «یک (دیپ) دسرساده و باطراوت که با ماست و خیار خردشده درستمیشود» تعریف سایت «TasteAtlas» از ماست و خیار است در حالی که ماستوخیار برای ما ایرانیها چیزی بیشتر از یک میانوعده و غذاست و بیشتر ما را به یاد گذشتهها، خانههای حیاطدار و سفرهپهنکردن در حیاط خانه مادربزرگ و ناهارهای تابستان میاندازد.
خوشمزهترین غذاهای ایرانی به روایت نیویورکتایمز
نیویورکتایمز بارها به معرفی غذاهای معروف ایرانی پرداخته و دستور پخت آنها را برای مخاطبانش در سراسر جهان، منتشر کرده است. این رسانه تا امروز چه غذاهایی را معرفی کرده و درباره آنها چه نوشته است؟
باقلا قاتق خورش باقالی محبوب و دوستداشتنی شمال ایران، سفیر محصولات اوایل بهار است. باقالی، شوید معطر و مقدار زیادی سیر با تخممرغ ترکیب میشوند تا یک وعده غذایی آرامبخش داشته باشند.
اشکنه یکی از قـدیـمـیتـریـن غذاهای این کشور اشکنه است که ساده، خوش طعم، مقوی و دلـچـسب است. این غذا به حداقل مواد اولیه نیاز دارد و بیشتر در روزهای سرد زمستان طرفدار دارد.
آش رشته این سوپ غلیظ ایرانی که معمولا پیشاپیش تعطیلات تهیه میشود، حاوی مقادیر وافری اسفناج، گشنیز، جعفری، شوید و پیازچه است، همراه با رشتههایی از جنس نشاسته(نوعی نودل) و سه نوع از حبوبات.
سبزی پلو مقادیر وافر جعفری، گشنیز و شوید که با برنج پخته میشود و سپس سبزیجات تازه بیشتری به صورت لایهلایه به آن افزوده میشود.
کوکو کوکو را میتوان نوعی فریتاتای ایرانی دانست که البته در کوکو محتویات به واسطه تخم مرغ کنار هم قرار میگیرند. این محتویات عبارت است از انواع سبزیجات، پیازچه، ادویه، مغز گردو و پیاز زرد.
آب دوغ خیار آب دوغ خیار یا سوپ سرد ایرانی، در روزها و شبهای گرم تابستان بسیار دلچسب و لذیذ است. این غذای سنتی ایرانی، یک وعده غذایی سبک بوده که برای گرمازدگی و رفع عطش خوب است.
ماهی با سس تمر هندی ماهی از غذاهای ثابت آیین نوروز در ایران است. برای تهیه این غذا، فیله ماهی زیر لایهای از پیاز کاراملی(برشته) شده، زرشک، بادام و البته سبزیجات تازه میپزد.
سالاد سبزیجات و تربچه تقریبا تمام غذاهای ایرانی همراه مقادیر درخور توجهی از سبزیجات و تربچه، گردو و پنیر فتا تهیه میشود. این سالاد باید به آب لیمو و روغن زیتون آغشته شود.
سوسیس بندری نوعی سوسیس مربوط به بندرهای جنوب ایران. شیوه آمادهسازی سوسیس بندری کلاسیک، ترکیبی است از سوسیس خوشعطر که با پیازداغ و سس گوجه تفت داده شده است به علاوه چند نوع ادویه داغ و تند.
شوید پلو با اضافه کردن مقداری شوید خشک و تازه به برنج میتوانید طعم غذایتان را از یکنواختی در بیاورید؛ شوید خشک شده رطوبت شوید تازه و برنج را میگیرد و نمیگذارد غذا شفته شود.
چرا «رشت» شهر خلاق غذای جهان شد؟
سال 2019 میلادی در نشست یونسکو در پاریس، دبیرکل آن اعلام کرد که رشت به عنوان شهر خلاق غذا توسط یونسکو انتخاب شده است. اولین سوالی که برای هرکدام از ما ممکن است به وجود بیاید، این است که چرا رشت؟! به نظر میرسد دلیل نام گذاری رشت به عنوان شهر خلاق در حوزه غذا، وجود 220 نوع خوراک محلی متفاوت و بسیار خوشمزه است. در ضمن نوع اقلیم محلی و طبیعت خاص گیلان که دارای مناطق جلگهای، کوهستانی و دریایی است باعث رشد گیاهان محلی و خاص در این استان شده است. این تنوع، محلی مناسب را برای زندگی حیوانات مختلف بهوجود آورده که خود عاملی برای تنوع غذایی در رشت و استان گیلان شده است. حیوانات مختلف دریایی و انواع ماهیها از جمله ماهی سفید، کولی، کیلکا و… همچنین پرندگانی مثل خوتکا(نوعی مرغابی وحشی)، ترنگ (قرقاول)، اردک و غاز در گیلان وجود دارند. تنوع اقلیم و محیط باعث شده غذاها، چاشنیها، نانها و شیرینیهای متنوع محلی در قسمتهای مختلف گیلان پخته شود. غذاهای اصیل رشتی دو نوع هستند: غذاهای گیاهی و گوشتی. معروفترین غذاهای گیاهی رشتی عبارتند از: باقلاقاتق، میرزا قاسمی، ترشتره و خورش سیرابیج. معروفترین غذاهای گوشتی رشتی شامل فسنجان رشتی و پلوکباب است. معروفترین کوکوهای رشتی هم شامی رشتی، شامی رودباری و اشپل کوکوست.
جوجه همسفر شمال و بستنی رفیق پیادهروی در پارک
غذاها و دسرهای ایرانی که شهرت جهانی پیدا کردند فقط یک غذای ساده برای سیر کردن آدمها نیستند، بلکه بخش مهمی از خاطرات ما محسوب میشوند
مدتی است شهرت چند غذا و دسر ایرانی جهانی شده و توجه همه را جلب کرده، از جوجه تا بستنی سنتی و البته قرمهسبزی. غذاها و خوراکیهایی که چنان برای ما جذاب هستند که صبر میکنیم برای روزهای خاصی مثل عروسی، سفر، روز جمعه و… مروری بر جایگاه خاص این غذاها داشته باشیم.
قرمهسبزی وقتی عروس و دامادها جمع هستند
ظهر جمعه، روز مادر، روز پدر، تولد پدر بزرگ و… مناسبتهایی هستند که فرزندان یک خانواده بههمراه عروس و داماد و نوهها، منزل بزرگ تر خانواده جمع میشوند و بهترین انتخاب برای چنین روزی قرمهسبزی است. از همان قرمهسبزیها که وقتی وارد خانه میشوید بویش بیرحمانه به مشامتان میخورد و ترجیح میدهید تا خوردن ناهار هیچ چیزی نخورید که این خورش بینظیر را از دست ندهید. البته زرشک پلو با مرغ هم میتواند گزینه بعدی چنین روزی باشد. هیچکدامش نشد حتماً گزینه سوم مادر بزرگ برای پذیرایی از مهمانان استامبولی با سالاد شیرازی است؛ سالادی که خودش شهرت جهانی دارد.
جوجه رفیق شفیق عروسی و سفر
شاید هیچ غذایی مثل جوجه کباب با ما رفیق نباشد؛ یک رفیق پایه برای سفر، برای پیکنیک و از همه مهمتر عروسی. البته جوجه بیاستخوان مخصوص عروسیهاست اما بیایید کم کم فرهنگسازی کنیم تا در عروسیها هم شاهد سرو جوجه با استخوان باشیم؛ خوشمزه، آبدار، کلاسیک و بدون اینکه از طعمش خسته شویم. در تاریخ ایران زمین بیسابقه است یک خانواده ایرانی چند روز بروند باغ، بیرون شهر یا سفر و در یکی از وعدهها جوجه باد نزنند.
بستنی سنتی مودب باشید تا بستنی بخرم
روزهای گرم تابستان شرط مامان با ما این بود که بعد از ناهار کمی بخوابیم تا بعدازظهر به خانه مامان بزرگ برویم. حدود ساعت 6 که از گرمای هوا کم شده بود راهی میشدیم. حدود 10 بچه بین 5 تا 15 سال خانه را روی سرشان می گذاشتند، مادربزرگ هم که زیر مشمای کابینت فلزیاش پول میگذاشت، دایی را صدا میزد و میگفت «اگه تا نیم ساعت دیگه آروم نشستن با یکیشون برو برای همه بستنی بخر». ما نیم ساعت تحمل میکردیم و بعد بیشترمان با دمپاییهای پاره مثل جوجه اردک پشت سر دایی راه میافتادیم برای خرید بستنی. هنوز هم «بستنی نونی» وقتی به پارک میرویم، بستنی قیفی وقتی سرگرم خرید هستیم و انواع دیگر بستنی در موقعیتهای مختلف دلچسب هستند اماطعم بستنی سنتی مغزداری که در کودکی میخوردم بهترین است.
آبگوشت شاخصه مهم زندگی دیروز
هنوز در رده بندی های بینالمللی اسم آبگوشت را ندیدهام. اما برای اینکه بدانیم آبگوشت چه جایگاهی دارد نیازی به هیچ فهرست جهانی نداریم؛ چون با غذایی طرفیم که طبخ و سرو آن چنان حوصلهای میخواهد که همهچیزش رنگ و بوی زندگی پرحوصله و پرظرافت دیروز را دارد. آبگوشت برخلاف یک برگر خوشمزه که در چند دقیقه بلعیده میشود؛ باید خوب آماده شود؛ بعد از خوردن ترید، تازه وقت بگذاریم و گوشت، سیبزمینی و لوبیایش را خوب بکوبیم و همه اینها نشان میدهد خوردن آبگوشت دورهم چه فرصت خوبی برای گپ زدن و لذت بردن از غذا در کنار خانواده را فراهم میکند. زود یک فهرست جهانی برای بهترین و خوشمزهترین غذاها که باید با خانواده خورده شود، فراهم کنید و ببینید چطور آبگوشت قهرمان بلامنازعش میشود.