اطلاعات ما از کمپرها چقدربا واقعیتشان فاصله دارد؟ صاحب یک کمپر که بیش از 30سفر با آن به دور ایران رفته درباره انواع کمپرها قیمتشان و چالشهای سفر با آنها میگوید.
نویسنده : مجید حسین زاده
به گزارش دیدشهر، کمپر یا کاروانِت یک وسیله برای داشتن سفری متفاوت است که استفاده از آن، سبکزندگی صاحب آن را تغییر میدهد. زندگی در خودرو و سفر با آن برای بسیاری از ما هیجانانگیز و لذتبخش به نظر میآید. احتمالا هر بار در شبکههایاجتماعی یا فیلمها دیدهایم که فردی با کمپر به سفر میرود، دوست داشتیم که جای او میبودیم. اما اطلاعات ما از کمپر و سفر با آن، شاید با واقعیتهایش فاصله زیادی داشته باشد. «آرش پایوَر» و همسرش که از 8 سال پیش یک کمپر خریدهاند و آن را برای خودشان تجهیز کردند، سالی 3 یا 4 بار سفر میروند و اطلاعات جالبی درباره کمپرها و این سبک از سفر رفتن دارند. در پرونده امروز زندگیسلام با او که در زمان پاسخ به سوالات ما در سفری با کمپر در اردبیل به سر میبرد که از 50 روز پیش آغاز کرده، گفتوگویی داشتیم که خواهیم خواند.
گرمای تابستان امسال را ندیدم!
به عنوان سوال اول درباره این که چطور به سفر با کمپر علاقهمند شده و اینکه کمپرش را تجهیز شده خریده یا نه، میپرسم که میگوید: «آرش پایوَر هستم، ۳۵ ساله ام و فوق دیپلم دارم. از 18 سالگی که گواهی نامه گرفتم، دوست داشتم سفر بروم بهخصوص با کمپر. تحقیقات زیادی کردم تا سال 94 که توانستم یک کاروان کشنده آلمانی را تهیه کنم. این کمپر مدل سال 2000 است که بعد از خرید، بازسازی اش کردم و به خودرو متصل میشود. وزن این کمپر 1300 کیلو است و داخلش امکاناتی مثل تخت، آشپزخانه، گاز، یخچال، بخاری، کولرگازی، سرویس بهداشتی، حمام و یک نشیمن دارد. الان هم که دارم به سوالات شما پاسخ میدهم اواسط مردادماه 1402 است که در ارتفاعات فندقلوی استان اردبیل هستم و هوا فوقالعاده عالی و خنک و حدود 18 درجه است. همین باعث شده تا به کمپر علاقهمند شوم. شاید باورتان نشود ولی من هنوز گرمای تابستان امسال را فقط در خبرها شنیدم و ندیدم چون تمام این مدت را با کمپرم در مناطق خوش آبوهوا و خنک بودم».
چند نوع کمپر داریم؟
از «آرش» میپرسم که ما چند نوع کمپر داریم و از او میخواهم که توضیح کوتاهی درباره هرکدام به ما بدهد. او میگوید: «بهطور کلی هر وسیلهای که قابلیت خوابیدن در آن وجود داشته باشد، نوعی کمپر است. در ایران 3 مدل کمپر داریم که طرفدار بیشتری دارد. یکی، همین کمپر خودم است که به آن کاروان میگویند و به خودرو متصل میشود. نوع دیگر کمپرها، موتورهوم است که شما میتوانید ونها، کامیونتها یا وانتهای مسقف را تجهیز کنید تا به یک کمپر تبدیل شود. یک نوع هم وانتهای دوکابین است که پشت آن را اتاق میسازند و تجهیز میکنند».
قیمت کمپر از 300 میلیون تا 6 میلیارد تومان است
از او میخواهم درباره قیمت تقریبی کمپرها برای ما بگوید و اینکه تقریبا هزینه ساخت و تجهیز یا خرید یک کمپر چقدر میشود؟ اینطور توضیح میدهد: «قیمت کمپر کاروان یعنی همان مدلی که من از آن استفاده میکنم، الان که مرداد 1402 هستیم، از 300 یا 400 میلیون تومان شروع میشود و تا یک میلیارد میرسد. البته به اندازه انگشتشماری هم، کمپر بالای 2 میلیارد داریم که تعدادشان خیلی کم است. درباره کمپر موتورهوم، اگر ون آن سایز کوچک باشد از 500 میلیون تومان شروع میشود و الان یکی از ونهای پیشرفته که استقبال زیادی هم از آن شده، مدل هیونداست که تقریبا 5 یا 6 میلیارد قیمت دارد. چند مورد از امکانات این ون پیشرفته عبارتند از: گرمکن صندلی، کول باکس، سنسور جلو و عقب، بلوتوث، سنسور نور، سنسور باران، رایانه سفر، آینههای برقی، سیستم تهویه مطبوع اتومات تکگانه با خروجی برای سرنشینان عقب، صفحه نمایش 4.2 اینچی و… . بنابراین کمپرها در این محدوده قیمتی که خدمتتان عرض کردیم، تنوع زیادی دارند و بر اساس سال ساخت، امکانات، تجهیزات و … ارزشگذاری میشوند».
تجهیزات کمپر شبیه یک خانه کوچک است
سوال بعدیام درباره تجهیزات داخل کمپرهاست. داخل یک کمپر دقیقا چه وسایل و امکاناتی وجود دارد؟ «آرش» در پاسخ به این سوال میگوید: «داخل کمپر تقریبا تمام امکانات اصلی و مهم یک خانه کوچک وجود دارد. همه کمپرها سینک، گاز و یخچال دارند. همچنین کمد لباس، بخاری و کولر. حتما جای خواب دارد. میز ناهارخوری هم باید باشد. قسمت مهم و گرانقیمت کمپر، تامین برق آن است که توسط پنلهای خورشیدی و باتری انجام میشود که این موضوع هزینه زیادی میبرد. سرویسبهداشتی و حمام هم که باید همه کمپرها داشته باشند بهخصوص برای توقفهای طولانی».
بیشتر سفرهایم با کمپر یک ماهه است
از او میپرسم که معمولا سالی چندبار به سفر میرود و دوستداشتنیترین مقصدها برای او کجاست که میگوید: «تقریبا در 8 سالی که من این کمپر را دارم، سالی 3 تا 4 سفر با آن میروم. اوایل مدت سفرهایم کوتاهتر بود اما الان بیشتر سفرهایم یک ماهه است. درباره مقاصد مورد علاقهام برای سفر هم باید بگویم که معمولا زمستانها به مناطق جنوب کشور مثل قشم، چابهار، عسلویه، بوشهر و… میرویم و تابستانها هم شمالغرب مثل اردبیل. پاییز را برای رفتن به سمت کویر و دیگر مناطق شبیه آن دوست دارم. این را هم بگویم که همسرم هم در تمام این سفرها همراه من است. درباره بهترین و طولانیترین سفری هم که با کمپر رفتم، باید بگویم که تمام سفرهایم با کمپر خوب بوده و نمیتوانم بگویم که بهترینش کدام است اما شخصا برای سفر با کمپر، جزیره قشم را خیلی دوست دارم و معمولا هم طولانیتر به آنجا سفر میکنم. برای فصل زمستان تجربه یک سفر به این جزیره، متفاوت و عالی است».
سفر با کمپر اعتیادآور است!
از «آرش» میپرسم که سفر با کمپر چه سختیها و شیرینیهایی دارد و برای ما از نکات کمتر گفته شده آن بگوید که اینطور توضیح میدهد: «قبل از هر چیز باید بگویم که سفر با کمپر بسیار شیرین و لذت بخش است. الان که پاسخ سوالات شما را میدهم، 50 روز است که با کمپرم در سفر هستیم. یک جورهایی سفر با کمپر اعتیادآور است بهخصوص اگر کمپر تجهیزاتش کامل باشد. از مزایای سفر با کمپر، مهمترینش این است که حیاط خانه شما، هر روز میتواند یک جا باشد، یک فضایی که شما دوست دارید در آن جا باشید، حالا یک روز جنگل است، یک روز ساحل است، کویر، ارتفاعات و … . جذابترین بخش سفر با کمپر از نظر من، همین بخش است. از خوبیهای دیگر کمپر، تجهیزات داخل آن است که برعکس سفرهای دیگر که آدم بعد از چند روز خسته میشود، کلافه میشود و … در کمپر چون مثل خانه خودمان است، تخت خودمان، بالش خودمان و … را داریم، به همین دلیل سفر هر قدر هم طولانی باشد، خستگی ندارد چون شما هر روز از یک خواب راحت بیدار میشوید و دوباره، شاد و سرزنده آماده تجربههای جدید هستید. نکته جالب و چیزی که درباره سفرهای طولانی با کمپر کمتر گفته شده، این است که هزینههایمان در این سفرها نسبت به زمانی که در خانه هستیم، کمتر است چون خرجهایی که در شهر داریم، این جا نداریم. بارها هزینههای سفرهایمان را که جمعبندی کردیم، از زمانی که در خانه بودیم هم کمتر شده است.»
سن بیشتر کمپریها بالای 50 سال است
بیشتر افرادی که با کمپر به سفر میروند، از چه طیفی هستند؟ مثلا بیشتر جوان هستند یا سالمند؟ پولدار یا متوسط از لحاظ مالی؟ «آرش» که در این سالها با کمپردارهای زیادی در ارتباط بوده و آنها را از نزدیک دیده، در پاسخ به این سوال میگوید: «راستش را بخواهید، در این سالها من از همه قشر افراد دیدم که با کمپر سفر میکنند. از افراد فوقالعاده پولداری که هزینههای زیادی در این مسیر میکنند مثلا تا 4 یا 5 میلیارد تومان برای کمپرشان و تجهیزات آن هزینه میکنند و کسانی که یک ون هایس قدیمی با کمترین امکانات در حدی که فقط کف آن را یک فرش بیندازند و یک پیکنیک داشته باشند و … . همه مدل هست اما نقطه اشتراک همهشان این است که عاشق سفر هستند. در این بین کسی که پول بیشتری دارد و شرایط آن را دارد، بیشتر خرج میکند و دیگری که ندارد، کمتر. ولی مهم سفر رفتن با کمپر است که اعتیادآور است. من خیلی موارد کمی را دیدم که افرادی کمپردار باشند و برای همیشه، کمپر را کنار بگذارند. کمپرهایشان را خیلیها عوض میکنند و من هیچوقت ندیدم که کسی این سیستم را به طور کامل کنار بگذارد و دیگر از کمپر استفاده نکند. این را هم اضافه کنم که ما در کمپریها خیلی افرادی داریم که بازنشسته هستند و تصمیم گرفتند بعد از بازنشستگی یک کمپر را تهیه کنند. بیشترشان هم اهل سفرهای طولانی هستند. طبق چیزهایی که من در این سالها دیدم، بیشتر کمپریها در کشور ما بالای 50 سال هستند».
سرعت کمپرها یکسوم خودروهای سواری است
سفر با کمپر خستهکننده نیست و برای آدم تکراری نمی شود؟ «آرش» میگوید: «سفر با کمپر به هیچ عنوان خستهکننده نیست. شاید در مسیر کمی خستهکننده باشد چون سرعت کمپرها، معمولا یکسوم خودروهای سواری است و مسیرها طولانی میشود اما وقتی به مقصد میرسید، آنجا تازه ماجرا شروع میشود. شخصا به هیچ عنوان امکان ندارد که کمپر را بتوانم یک روز کنار بگذارم و دوست دارم یک روزی آن را ارتقا بدهم و به سفر دور اروپا هم فکر میکنم. از زمانی که من این کمپر را تهیه کردم و وارد جمع کمپرسوارها شدم، دوستان خیلی زیادی پیدا کردم که بیشترشان را بهصورت اتفاقی دیدیم. الان دیگر به صورتی شده که هر جایی میرویم، چندتا کمپر با هم هستیم. دورهمیهای کمپرسوارها هم بسیار جالب است و خاطرات زیادی در این محفلها رقم میخورد.»
قیمت و اجازه بازدید از کمپر بیشترین سوال مردم از ما
او درباره پرتکرارترین واکنش و سوالات مردم بعد از دیدن کمپرشان میگوید: «خیلیها نمیدانند که در ایران هم میشود با کمپر سفر کرد. بنابراین بیشترین سوالی که از من میپرسند این است که از نظر پلیس سفر با این خودروها مشکلی دارد یا نه و قیمت آن چند است. خیلیها هم علاقه دارند که بیایند و از نزدیک داخل کمپر ما را ببینند که من هم استقبال میکنم. یک موضوع دیگر هم که دارد کمکم رایج میشود این است که عدهای تصمیم گرفتند که کلا «ونلایفر»بشوند یعنی همیشه در کمپر زندگی کنند که نمونهاش را در ایران هم داریم. بعضیها در سفر کار میکنند و بعضیهایشان خانه یا مغازهای داشتند و اجاره میدهند و همیشه در کمپر زندگی میکنند». او در پایان میگوید: «از مشکلات کمپرها هم اگر بخواهم به شما بگویم، دردسر اساسی ما نبود وسایل، لوازم و تجهیزات است که یا موقع سرهم بندی از تجهیزات غیراستاندارد استفاده میشود یا اگر لوازم استاندارد بخواهید، قیمت آن بسیار بالاست که واردات آن دست چند نفر است. به همین دلیل، کمپرهای ما کیفیت نمونههای خارجی را ندارد. متاسفانه واردات آن هم انجام نمیشود. به خاطر همین مردم سعی میکنند بیشتر به سمت تبدیل ونهای قدیمی به کمپر بروند.»