استان سیستان و بلوچستان سرزمین نخل و آفتاب با تاریخی کهن و باستانی، دارای جذابیتهای بینظیری برای گردشگران داخلی و خارجی است.
سیستان و بلوچستان، یکی از 5 مقصد اصلی گردشگری در ایران محسوب میشود
رونق گردشگری کشاورزی در سایه نخلهای نیمروز
نویسنده: بیتا میرعظیمی
نخلستانهای سر به فلک کشیده استان سیستان و بلوچستان، علاوه بر تولید خرما، ظرفیت بسیار بالایی در توسعه اشتغال، درآمدزایی و گردشگری داشته و همزمان با رونق اقتصادی نخلهای تشنه، به توزیع عادلانه درآمد، کاهش بیکاری و افزایش سرمایهگذاری در حوزه گردشگری منجر میشود؛ صنعتی که تحولات چشمگیری در بخشهای اقتصادی و اجتماعی منطقه رقم زده و از رخداد معضلاتی نظیر مهاجرت، بزهکاری و… جلوگیری میکند.
استان سیستان و بلوچستان، یکی از 5 مقصد اصلی گردشگری در کشور محسوب شده و میتواند قابلیتهای بومی، محلی، تاریخی، فرهنگی، آداب و رسوم، موسیقی، غذا و مد و پوشاک مردم خونگرم و میهمان نواز شهرستانها را به نمایش گذاشته و ظرفیتی عمده در توسعه گردشگری منطقه خلق کند. در همین راستا، باید ظرفیتهای گردشگری استان، بیش از پیش به نمایش گذاشته شده و همزمان با تسهیل حضور سرمایه گذاران، اقداماتی اساسی در جهت توسعه زیرساختهای گردشگری انجام شود.»
وجود 68 هزار هکتار نخلستان در استان سیستان و بلوچستان، میتواند به یکی از ظرفیتهای مهم گردشگری در منطقه تبدیل شده و ضمن توسعه ظرفیتهای گردشگری محلی، به نقشی مؤثر در توسعه گردشگری منطقه تبدیل شود.
هماکنون، بیش از 40 هزار اشتغال از زمان کاشت تا فصل خرماچینی در منطقه ایجاد میشود که همین امر میتواند به فرصتی مغتنم برای توسعه و رونق گردشگری کشاورزی تبدیل شده و منجر به افزایش درآمدزایی و بهبود اقتصاد مردم استان شود.
استان سیستان و بلوچستان به دلیل قرارگیری در رتبه دوم از نظر سطح زیرکشت و میزان تولید خرما در کشور و افزایش درآمدزایی، ظرفیت تغییراتی محسوس در اقتصاد منطقه و آداب و رسوم مردم را داراست. به عنوان مثال، زمانی که محصول خرما قادر است 40 هزار شغل را در این حوزه از کاشت تا خرماچینی و… ایجاد کند، قطعاً میتواند نقش مؤثری را در توسعه اقتصاد و درآمدزایی مردم منطقه نیز ایفا کند.
بهرهگیری از ظرفیتهای بومی و محلی
بخشی از خرمای سیستان و بلوچستان تحت عنوان مضافتی و با بستهبندی بسیار خوب و باکیفیت به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشود. این در حالی است که خرمای سراوان، گلشن، ناهوک و… نیز ظرفیت بسیار بالایی در رونق و توسعه تورهای گردشگری در فصل خرماچینی و جشنوارههای محلی در تقویم گردشگری با خود به همراه دارد. شاخصه و مؤلفهای مهم که توانسته تغییراتی قابل تحسین در ظرفیتهای توسعه گردشگری، افزایش درآمدزایی و اقتصاد منطقه ایجاد کند.
استان سیستان و بلوچستان، یکی از 5 مقصد اصلی گردشگری در کشور محسوب شده و میتواند ظرفیتهای بومی، محلی، تاریخی، فرهنگی، آداب و رسوم، موسیقی، غذا و مد و پوشاک مردم خونگرم و میهمان نواز شهرستانها را به نمایش گذاشته و ظرفیتی عمده در توسعه گردشگری منطقه فراهم کند. در حقیقت استان سیستان و بلوچستان، کلکسیونی از ظرفیتهای گردشگری بهشمار میرود که طی سالهای گذشته به خوبی به توسعه ظرفیتهای آن پرداخته شده است.
استان سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از مقاصد جدی و جدید گردشگری در تقویم رویدادهای محلی گردشگری، مناسبتهای بسیار زیادی را با خود به همراه دارد. رویدادهایی نظیر جشنواره گلاب گیری، جشنواره انار سنگان، انبه، غذا و خوراک انباگ و… نیز میتواند همزمان با افزایش حضور گردشگران در منطقه، به توسعه ظرفیتهای گردشگری و نمادی ملی در منطقه تبدیل شود.
امید است استان سیستان و بلوچستان از وجود چنین ظرفیتهای ارزشمندی، بهره کافی را برده و با حضور گردشگران در کنارههای سیستان و بلوچستان سرافراز تا کوههای گردشگری تفتان و کرانههای مکران تا کوههای مینیاتوری دریای عمان و… به یکی از مهمترین مقاصد گردشگری برای مردم ایران زمین و گردشگران خارجی تبدیل شده و شاهد افزایش درآمدزایی و توسعه اقتصاد منطقه باشیم.