https://didshahr.ir/12317

  • 1398/11/11 :: 01:02
  • قیز قلعه سی حور

    در سرزمین کهن و پهناور ایران در حال حاضر ده‌ها قلعه به نام قلعه دختر  یا قیز قلعه  دهها روستا و نیز ده‌ها پل قدیمی با همین نام وجود دارد که یکی از آنها در شهرستان نمین قرار دارد.

    به گزارش دیدشهر، یکی از مهمترین استحکامات طبیعی شهرستان نمین ” قیز قلعه سی حور ” است.

     قیز قلعه سی حور در سه کیلومتری جنوب شرقی دهستان حور در بخش ویلکیج جنوبی نمین قرار دارد.

    این بنا یک قلعه طبیعی بوده و از استحکامات ساخت بشر استفاده اندکی در احداث آن شده است.

    باستان شناسان قدمت قیز قلعه سی حور را به هزاره اول قبل از میلاد نسبت می دهند ولی بیشترین استقاده از آن مربوط به دوره ساسانیان است، بطوریکه بنا بر روایات تاریخی در دوران ساسانیان مدخل ورودی قلعه از سمت شرقی آن و روی رودخانه قسمت شرقی قلعه پلی بوده که ورود و خروج قلعه تنها از روی آن پل امکان پذیر بوده است.

    پس از ساسانیان سلجوقیان، چوپانیان، جلایریان و قراقوینلوها در این قلعه اسکان داشته اند. بعد از یورش مغولان به دلیل عدم وجود حکومت مرکزی مقتدر این قلعه بین حکومتهای محلی ذکر شده دست به دست شده تا زمانی که اینانلوها یکی از طوایف متحد قرا قوینلوها از این قلعه استفاده کرده اند.

    بعد از انقراض قرا قوینلوها و استقرار آق قوینلوها و حکومت صفویه در این منطقه از سرگذشت این قلعه خبری در تاریخ نیست.

    به روایت تاریخ طرفداران بابک خرمدین نیز از این قلعه استفاده کرده اند و حضور حکومتهای مختلف در این قلعه باعث شده این استحکامات در منطقه نمین تاریخ ساز باشد.

    این قلعه در تاریخ ۱۳۸۱/۱۰/۱۰ به شماره ۶۶۹۲ به ثبت رسیده است.

    چرا قیز قلعه سی ؟

    اینکه چرا از صفت دختر برای این قلعه استفاده می شود، هنوز مشخص نیست ولی در بین اهالی افسانه‌ای در باب قیز قلعه سی یا قلعه دختر وجود دارد که بنابر آن، گویند دختری بر این قلعه فرمانروایی داشته که با دردست داشتن طلسمی آن را ناگشودنی ساخته بود.

     اما پژوهش های تاریخی ثابت کرده که نام گذاری کلمه قیز یا «دختر» روی این قلعه‌ها مسلما علت ویژه‌ای داشته است. شاید یکی از علل آن در فرهنگ ایرانی مظهر دست نخوردگی و بکر بودن آنها باشد و استفاده از نام قیز یا  دختر در قلعه‌ها، اشاره‌ای ضمنی به غیر قابل تسخیر بودن آن قلعه‌ها توسط دشمنان مهاجم و در واقع بکر بودن آنان است، هم‌چنین اصولآ هر جای بلند و مرتفع نیز به نام دختر معروف شده است.

    بنا بر تحقیقات بانو بویس و آقای باستانی پاریزی،  قلعه ها و پل هایی که کلمه دختر را در اسم خود جای داده اند؛ مثل پل دختر ، چهل دختر ؛قیز قلعه و….با مجمع خدایان زرتشی ارتباط مستقیم دارد.


    مناطق گردشگری استان اردبیلمناطق گردشگری نمین | گردشگری نمین | معرفی نمین

    دیدگاه ها

    1. yashar گفت:

      باکو – قیز قالاسی
      is a national symbol for Azari nation and people
      – and it is related to Aartoshtime and history of LABD OF FIRE

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    انتشار مجدد مطالب تنها با ذکر نام منبع "دید شهر" مجاز میباشد.