آیین خدر نبی حکایت از نزدیک شدن بهار دارد.
به گزارش دیدشهر؛ سراسر خطه کهن آذربایجان از جمله منطقه خلخال از دیر باز دارای آیین ها و جشن های سنتی متعددی در طول سال، خصوصا در نیمه دوم سال و در فصول سرد بوده اند و مردم آذربایجان و خلخال همواره با برگزاری این آیین های سنتی و زیبا در زمستان سرد و برفی به جمع خود و خانواده های خودگرمی و نشاط می بخشیدند و تحمل زمستان طولانی را با برگزاری این جشن ها و آیین ها آسان تر می کردند و البته هر چه به پایان زمستان و رسیدن بهار نزدیک تر می شدند این جشن ها و آیین ها پر رنگ تر و پر نشاط تر می شدند و رنگ و بوی بهاری می گرفتند….
بر طبق گفته های گذشتگان با برگزاری جشن خدر نبی (خدیرنبی یا خئدیر نبی) ، کوچه ها و محلات شهر و روستاها ،حال و هوای خاصی پیدا می کردند.
کلیک کنید: اگر مدرک یا کارتی را گم کردید حتما بخوانید
یکی از مهمترین بخش آیین خدر نبی، تهیه قووت بود که با ترکیب و آسیاب کردن گندم برشته ـ بزرک”bazarak “نخودچی ـ عدس و …بدست می آمد.
مردم در خانه های خود بر روی آتش مقداری گندم، عدس، نخود و جو، کنجد سرخ کرده و آن را آسیاب کرده و به آرد تبدیل می کنند که رنگ آرد متمایل به رنگ کرمی است؛ و آن آرد ها را غربال کرده و با شکر مخلوط می کنند که در زبان محلی به آن قوود می گفتند.
بنا بر گفته کهن سالان و بر اساس منابع تاریخی در گذشته مقداری از قووت تهیه شده را در سینی بزرگ “که در اصطلاح محلی به مئژمئیی معروف است” ریخته در اتاقی خلوت می گذاشتند و عقیده بر این بود که حضرت خضر نبی با قمچی آنرا متبرک می نماید.
بر طبق نقلی دیگر، هدف از ترکیب آرد دانه هایی که ذکر شد، طلب باروری و برکت بیشتر برای سال بعد زراعی بود و حتی از این قووت اصرار میکردند که زنان نازا بخورند چون آیین خدرنبی به نوعی آیین باروری و رونق باروری محسوب می شده است.
فردای آنروز قووت تبرک شده در بین یئدی قونشو “هفت همسایه” تقسیم می شد
البته در برخی روستاها و مناطق هم پختن آش گیلدیک که آش محلی و خوشمزه ای است و پخش آن بین همسایگان و اهالی محل هم جرئی از آیین خئدیر نبی بود.
نویسنده: داریوش مغیثی
در این باره بخوانید: خدر نبی” آیینی برای نیرو گرفتن زنان