ساج ایچی از غذاهایی مخصوص مهمانیها در استان اردبیل می باشد.
غذاهای محلی استان اردبیل | این قسمت: ساج ایچی
به گزارش دیدشهر، غذای ساج ایچی جزو غذاهای بزمی عشایر و روستاییان محسوب شده و به خصوص برای مهمان تهیه میشود، به دلیل استفاده از ماست در این غذا، به آن قاتیق شورباسی به معنی آبگوشت ماست نیز گفته میشود. این غذا، غذایی گوشتی است و اکثرا گوشت گوسفندی و به خصوص راسته گوسفند برای تهیه آن مورد استفاده قرار میگیرد.
عشایر این غذا را برای مهمان و در مواقع ذبح گوسفند به وفور تهیه میکنند، نکته جالب در طبخ این غذا، استفاده از ماست در هنگام پخت آن است. در گذشته این غذا در داخل ساج پخته میشده که به همین دلیل به این نام معروف شده است.
پخت این غذا با ماست بهطور همزمان انجاممیشود.
روش پخت ساج ایچی
برای پخت این غذا، ابتدا گوشت را که بیشتر از راسته گوسفند تهیه میشود را خرد کرده، شسته و آماده پخت میکنند، سپس پیاز داغ درست کرده و از ادویه، نمک و زردچوبه استفاده میکنند.
پس از این مرحله گوشت را اضافه کرده و اجازه میدهند تا با آب کمی بپزد و بعد تفت میدهند و سپس ماست را هم میزنند تا یکدست شود، بعد از آن به تدریج ماست را به دیگ غذا اضافه کرده و هم میزنند.
باید به طور مداوم هم زده شود تا به جوش بیاید، پس از به جوش آمدن، از هم زدن خودداری میکنند و تا زمانی که ماست سفت شود و لعاب و غلظت غذا به حد ایدهآل برسد، پخت غذا ادامه دارد و پس از آن غذا آماده سرو میشود.
امروزه با توجه به گسترش غذاهای آماده و سریع، علاقه و سلایق غذایی تحت تاثیر قرار گرفته و غذاهایی مانند ساج ایچی به ندرت طبخ میشوند.
این غذا که از غذاهایی مخصوص مهمانیها در استان اردبیل بود، اکنون کمتر مورد توجه است و در رستورانهای معدودی پخت میشود و افراد کمتری با شیوه پخت این غذا آشنا هستند.
با توجه به سبک زندگی عشایر این غذا بیشتر بر روی اجاق یا تنور پخته و از قسمت گود ساج برای این منظور استفاده میشده است، اما امروزه از ظروف آشپزی معمولی و به خصوص دیگهای رویی برای پخت این غذا استفاده میشود.
این غذا بیشتر در بین عشایر رایج است و به دلیل گذار از یک جامعه سنتی به جامعه مدرن، نسل جدیدی که نگاه و نگرش متفاوت با نسل آتی دارد، اگر اهمیت اجتماعی و فرهنگی این غذای محلی به خوبی برای آنها تبیین نشود و نهادهای مرتبط آن را رواج ندهند، احتمال دارد در آینده این غذای محلی طبخ نشود.